Menu Zoeken English

Hbo-V ontmoet Koningin Máxima

07 oktober 2016

Van 4 tot 7 oktober 2016 vond in de Rotterdamse Doelen het 5th European Nursing Congress plaats. Het congres stond in het teken van ‘de verpleegkundige zorg voor ouderen’. Staatssecretaris van Rijn en koningin Máxima openden het congres.

De koningin en de staatssecretaris wilden graag spreken met jonge verpleegkundigen die met overtuiging in de gezondheidszorg werken. De opleiding Verpleegkunde nodigde studente Pascalle Klap (rechts op de foto) uit de hogeschool te vertegenwoordigen in dit gesprek. 

Eenzame ouderen en gekwalificeerd personeel

Een thema waarover onder andere is gesproken, is multimorbiditeit (het optreden van meer dan één (chronische) ziekte). Met Máxima ging het gesprek ook over de eenzame oudere. Zij was benieuwd of Pascalle en haar medegesprekspartner een correlatie zagen tussen lichamelijke klachten en eenzaamheid. Dit is zeker het geval. Mensen die eenzaam zijn hebben meer lichamelijke klachten. Maar ook andersom, ouderen met lichamelijke klachten zijn ook vaker eenzaam. 

Met staatsecretaris van Rijn ging het gesprek ook over het verpleegkundig leiderschap en de workload in de wijkzorg. “Hij stelde een aantal pittige vragen”. Zo wilde hij onder andere van Pascalle en haar gesprekspartner weten of zij meer personeel willen of meer gekwalificeerd personeel. Het antwoord was uiteindelijk meer gekwalificeerd personeel maar met een kanttekening. “Zorg is niet ‘one size fits all’ en de ene mbo- of hbo-verpleegkundige is de andere niet”.   


Foto: Guus Pauka

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen