Menu Zoeken English

Geen toelaatbaar diploma, toch hbo

05 december 2017

Je bent 21-plusser en je weet wat jouw absolute 'dreamjob' is. Geweldig natuurlijk maar wat nu als je de juiste vooropleiding (havo-, vwo-, mbo-niveau 4 of mbo-lang diploma) niet hebt om de bijbehorende opleiding te kunnen volgen? Gelukkig zijn er opties want 21-plussers hebben de mogelijkheid om mee te doen aan het toelatingstraject 21+. Behaal je dit traject dan kun je het juiste papiertje alsnog behalen en ligt de carrière van je dromen binnen handbereik.

Goed van start

Hoe pak je dit goed aan? Om te beginnen is het een goed idee om een voorlichtingsavond 21+ te bezoeken. Maandagavond vond de eerste van een reeks voorlichtingsavonden over het toelatingstraject plaats op onze hogeschool. 'We merken dat de mensen die de voorlichting bezoeken goed van start gaan in het traject en daar hebben ze later profijt van'  aldus Zita Duson, de initiatiefnemer van deze vorm van voorlichting. Het profijt zit hem in de informatievoorsprong die je op deze avond verkrijgt. De studiekiezers krijgen de juiste informatie aangereikt in een duidelijke beknopte vorm. Heel handig want er zijn best een aantal stappen die je in de juiste volgorde moet doorlopen. Een bezoek aan de informatieavond scheelt je dus een boel speurwerk op internet. Daarnaast weet je precies waar je aanvullende informatie kunt vinden, wat je precies moet doen en in welke tijdspanne. Het is ook gewoon fijn om een gezicht bij onze studievoorlichters te hebben mocht je naderhand nog vragen hebben. Een echte aanrader dus!

Van aanmelding tot het doorlopen van het toelatingsonderzoek

Afgelopen maandagavond druppelden de 21-plussers binnen. Voorzien van een kopje koffie of thee met een koekje luisterden ze aandachtig naar de presentatie van Zita waarin ze stap voor stap uitleg gaf, van aanmelding tot het doorlopen van het toelatingsonderzoek. Waar kun je alles vinden, hoe meld je je aan, hoe koop je het examenpakket in etc. Het proces duidelijker en overzichtelijker maken is Zita's doel, ze deelt graag haar ‘tips and tricks’ vertelde ze onze redactie. Hierna was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Een opvallende vraag was van een jongeman die zich afvroeg of het toelatingsonderzoek en de studiekeuzecheck met elkaar te maken hebben. Er wordt vaak aangenomen dat dit zo is legde Zita uit, echter het staat juist helemaal los van elkaar. Het kan namelijk best zo zijn dat er uit de studiekeuzecheck komt dat je geschikt bent voor een opleiding maar dat zegt nog niet of je de juiste vooropleiding hebt gedaan. Is dit niet het geval dan zul je eerst het toelatingsonderzoek moeten doen. Nadat alle vragen beantwoord waren konden mensen in een persoonlijk gesprek met onze voorlichters hun persoonlijke situatie voorleggen en kregen zij advies. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Om negen uur sloten onze studievoorlichters met een tevreden gevoel de deuren, er zijn veel vragen gesteld en beantwoord en er heerste een open en gezellige sfeer. Kortom, een geslaagde bijeenkomst.

Meer informatie

Heb je deze informatieavond gemist en wil je meer weten over het toelatingstraject? De volgende informatieavond staat gepland op 11 januari 2018 van 19:00 - 21:00 uur. Je bent van harte welkom. Houd onze website in de gaten, binnenkort kun je inschrijven voor deze avond. Nu kun je er alvast praktische informatie vinden over o.a.:

  • de verplichte aanlegtest en het daaropvolgende onderzoek 21+
  • hoe je je kunt voorbereiden op het traject
  • de procedure van de selectieopleidingen
  • de kosten van de verschillende onderdelen
  • het 21+ onderzoek bij de kunstopleidingen

Heb je nog vragen naar aanleiding van de informatieavond of wil je meer weten over het 21+ toelatingstraject? Neem dan contact op met onze afdeling Studievoorlichting. Zij helpen je graag verder.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.