Menu Zoeken English

Eerste studenten ontvangen carrière startgarantie in basisonderwijs Rotterdam Zuid

25 januari 2018

De eerste studenten van het doorstroomprogramma mbo-pabo hebben vandaag de carrière startgarantie in het basisonderwijs mogen ontvangen. In het afgelopen half jaar hebben zij het doorstroomprogramma met succes afgerond. Nu zijn zij klaargestoomd om in februari te starten met de vierjarige pabo. De schoolbesturen van BOOR, RVKO, PCBO Rotterdam Zuid, Sipor en Cosmicus zetten de carrière startgarantie in als middel tegen het lerarentekort. De studenten krijgen hiermee namelijk een werkgarantie op een basisschool in Rotterdam Zuid, als zij hun pabo-diploma hebben behaald.

De carrière startgarantie voor pabo-studenten is vorig jaar in het leven geroepen om een grotere en meer diverse groep studenten te interesseren in het vak van leraar in het basisonderwijs. Dat wil zeggen: een betere balans in man/vrouw, onderwijs achtergrond en etniciteit. De afgelopen jaren is sprake van een stevige daling van de instroom op de lerarenopleidingen basisonderwijs, waardoor er een tekort aan leerkrachten in het primair onderwijs ontstaat.

De 15 studenten ontvingen de carrière startgarantie uit handen van Ron Bormans, collegevoorzitter van Hogeschool Rotterdam en Renata Voss, bestuurslid van BOOR. Ron Bormans is trots dat de eerste startgaranties nu zijn uitgereikt: “In het bijzonder omdat het studenten uit het doorstroomprogramma mbo-pabo betreft. Daar hebben we ons de afgelopen jaren hard voor gemaakt, omdat het belangrijk is dat de pabo toegankelijk blijft, zeker in Rotterdam.”

Renata Voss sluit zich daarbij aan: “Dankzij de startgarantie weten we meer jongeren te motiveren om de pabo te gaan doen en weten we meer Rotterdams talent aan het onderwijs in de stad te verbinden. Ik kijk er al naar uit om deze jongeren bij ons voor de klas te zien staan.”

De carrière startgarantie

Het initiatief van de carrière startgarantie komt voort uit de afspraken die de Rotterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs, Thomas More Hogeschool, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam en de roc’s Albeda en Zadkine samen met Nationaal Programma Rotterdam Zuid en de Gemeente Rotterdam hebben gemaakt. Het doel van deze afspraken is om basisscholen, in het bijzonder op Zuid, ook in de toekomst te voorzien van voldoende en goed gekwalificeerde leerkrachten.

De schoolbesturen in het primair onderwijs garanderen elk jaar dat in totaal 100 pabo-studenten van Rotterdam Zuid en het doorstroomprogramma mbo-pabo na afloop van hun studie zijn verzekerd van een baan als leerkracht in Rotterdam Zuid. De scholen hebben de intentie de carrière startgaranties in de toekomst uit te breiden naar andere scholen in Rotterdam en omgeving.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen