Drie topopleidingen in de Keuzegids Masters 2019

04 maart 2019

Drie van onze masteropleidingen verdienen dit jaar de titel ‘topopleiding’ in de Keuzegids Masters 2019: Fine Art and Design, Pedagogiek en Begeleidingskunde. In totaal zijn 17 masteropleidingen van Hogeschool Rotterdam beoordeeld.

Scores masteropleidingen

De masteropleiding Fine Art and Design behaalt dit jaar in de Keuzegids opnieuw de hoogste score van al onze masteropleidingen met maar liefst 94 punten. Al vijf jaar op rij wordt deze opleiding door de Keuzegids bestempeld als topopleiding.

Opleidingen die in de Keuzegids een score van minimaal 75 punten behalen, ontvangen de titel ‘topopleiding’. Dit jaar mogen ook de masteropleidingen Pedagogiek (76 punten) en Begeleidingskunde (78 punten) voor het eerst aan dat rijtje toegevoegd worden. Collegevoorzitter Ron Bormans: “Dat deze opleidingen het beter zouden doen in de Keuzegids, verwachtten we gezien hun stijging in de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat ze topopleiding zijn geworden, is de kers op de taart; een knappe prestatie en een compliment voor iedereen die nauw betrokken is bij deze opleidingen.”

Een aantal masteropleidingen, met name in de sectoren gezondheidszorg en economie, wordt dit jaar minder goed beoordeeld. De masteropleidingen in de sector economie laten een te grillig beeld zien. Bormans: “Ronduit teleurstellend zijn de scores van de masteropleidingen in het domein gezondheidszorg. Gezien de daling van de scores in de NSE (in voorjaar 2018) verbazen ook deze cijfers niet, maar deze bevestiging komt hard aan.” Naar aanleiding van die NSE-scores zijn al verbetermaatregelen in gang gezet: investeren in docententeams, aanscherpen van het profiel van enkele opleidingen en intensiveren van de samenwerking met Kenniscentrum Zorginnovatie.

De masters Architectuur en Stedenbouw vallen positief op doordat deze opleidingen al jarenlang achter elkaar constante kwaliteit en een stabiele score (dit jaar respectievelijk 70 en 74 punten) in de Keuzegids Masters laten zien.

Instellingsscore

De instellingsscore van Hogeschool Rotterdam fluctueert de afgelopen jaren. Na een lichte stijging in 2018 (score van 58), is de instellingsscore weer terug naar het niveau van 2017 (55,5). Een kanttekening is daarbij op zijn plaats, aldus Ron Bormans: “Dit soort lijstjes moet je altijd een beetje relativeren, omdat ze tot stand komen door een bepaald algoritme. Met deze aantallen en uiteenlopende opleidingen is het moeilijk om de kwaliteit samen te vatten in één getal. Overigens, dat vond ik ook toen we de Keuzegids Hbo onder ogen kregen, waarin we een aardige stap omhoog zetten.”

Over de Keuzegids

De Keuzegids Masters 2019 vergelijkt de kwaliteit van alle officieel geregistreerde masteropleidingen van universiteiten en hogescholen. De opleidingen worden per vakgebied vergeleken op inhoud. Bij de meeste masters wordt ook een kwaliteitsoordeel gegeven, op basis van studentenoordelen en het oordeel van de NVAO. De Keuzegids Masters wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.). Kijk voor meer informatie op de site van de Keuzegids.