Menu Zoeken English

Dreamteam Hogeschool Rotterdam is klaar voor RICC

“We gaan voor de winst”
10 november 2017

Het kan er tijdens de voorbereidingen soms best pittig aan toe gaan. Lars Vonk, Bart Scheffers, Tiana Schipper en Ankie Lemmens gaan stevige discussies met elkaar niet uit de weg, om vervolgens gestructureerd met alle neuzen dezelfde kant op door te gaan. Het moge duidelijk zijn, de vier studenten nemen de Rotterdam International Case Competition (RICC) bloedserieus. Lars: “We gaan voor de winst.”

Iedere dinsdag zitten de vier studenten bij elkaar. Ze behandelen dan verschillende casussen. Coach Daan Gijsbertse is daar ook bij, evenals een paar andere docenten. Ankie: “Zij monitoren, stellen geen vragen tijdens het proces, maar geven na afloop concrete feedback. Ze coachen ons redelijk intensief.”

Drie verschillende opleidingen

Vier Hogeschool Rotterdam Business School studenten van verschillende opleidingen vertegenwoordigen Hogeschool Rotterdam tijdens de RICC. Lars (22) is net als Tiana (20) vierdejaars student Bedrijfseconomie. Bart Scheffers (21) zit in zijn vierde jaar van de studie Bedrijfskunde MER en Ankie (23) is derdejaars Business & IT Management.

Volgens Tiana sluiten de opleidingen op elkaar aan. “Er zijn best wel wat overlappingen. Toch heeft ieder zijn eigen rol binnen ons team. Hebben we bijvoorbeeld een onderdeel met IT dan kan Ankie daar op losgaan. Financiën ligt in het straatje van mij en Lars. En Bart heeft verstand van bedrijfskundige en strategische modellen. Op die manier hebben we een brede basis.”

Pittige discussies

Lars vult aan: “We zijn vier verschillende personen. Ankie en ik zijn de wat meer verbale mensen. Tiana en Bart zijn daarentegen iets rustiger. Tijdens het uitwerken van een casus is het goed om ruimte te bieden aan het voeren van pittige discussies. Binnen ons team is het een ongeschreven regel dat je mag zeggen wat je vindt, want anders kom je er niet uit met elkaar. In de praktijk blijkt, dat we daar alle vier goed mee om kunnen gaan.”

De vier hebben elkaar niet uitgekozen. Tijdens het doorlopen van allerlei voorrondes in verschillende samenstellingen, zagen docenten dat dit team een goede combinatie is. Iets wat de vier studenten zelf ook aanvoelden. Bart: “Samenwerken met dit team voelde meteen heel natuurlijk, iets wat belangrijk is als je maar een korte voorbereidingstijd hebt.''

Hoe ga je om met de druk?

Ter voorbereiding hebben de vier onder meer een vierdaagse trainingskamp gevolgd aan de Duitse Hogeschool Heilbron. Bart: “Daar ging het er hetzelfde aan toe, zoals het volgende week gaat. Het was een goede oefening voor ons. Met name hoe je met de druk omgaat, dat is de grootste uitdaging. Natuurlijk oefenen we iedere week, maar op een gegeven moment went het om te presenteren voor dezelfde studenten. Daarom hebben we van de week ook een battle gedaan tegen studenten die vorig jaar aan de casecompetitie hebben meegedaan.”

Live cases

Over een paar dagen is het zover. De HR Business School, organiseert dan de Rotterdam International Case Competition samen met het Kenniscentrum Business Innovation. Zo’n 16 studententeams uit verschillende landen strijden tegen elkaar tijdens de RICC. Er worden 'live cases' gebruikt van bedrijven en instellingen uit de regio Rotterdam.

Welke case ze krijgen is nog niet bekend, wel hebben ze al informatie gekregen. Lars: “We hebben online drie boxen ontvangen met informatie over de bedrijven Bam, Huntsman en de Bibliotheek Rotterdam. Vertegenwoordigers van deze bedrijven zijn ook aanwezig tijdens de competitie. Daarnaast zijn er nog een paar casussen die wat fictiever zijn. Deze zijn geschreven door Amerikaanse Business Schools Ivey en Harvard. Tijdens het uitwerken zitten we 3,5 of 6 uur opgesloten.”

Bart: “Je moet het puur doen met je eigen kennis. We hebben geen telefoon, geen internet. Het enige wat we mee mogen nemen zijn vier boeken en een paar woordenboeken en je krijgt twee laptops om een presentatie voor te bereiden.”

Een stukje netwerk

Op de vraag waarom de vier hier aan meedoen, hoeven ze niet lang na te denken. Bart: “Dit is de manier om tijdens je studie al te zien waar je het voor doet. Je leert hier veel, maar toch krijg ik niet echt inzicht hoe het er aan toegaat in het bedrijfsleven. Je ziet nu hoe modellen worden toegepast in de praktijk.” Tiana vult aan: “Daarnaast leer je de mensen uit het toekomstige bedrijfsleven kennen. Er zit ook een stukje netwerk bij.”

Guatemala en Navarra

De wedstrijddag wordt afgesloten op de ss Rotterdam. Tijdens een galadiner wordt de uitslag bekend gemaakt. Ankie lachend: “Als we winnen? Dan gaat er veel bier vloeien.” Heel lang om stil te staan bij deze competitie, ongeacht de uitslag, is er niet. Lars: “Die maandag erop gaan we ons proberen te kwalificeren voor Network of International Business Schools in Guatemala. Een paar weken later gaan we naar Navarra. Beide zijn soortgelijke competities. Wat dat betreft hebben we de smaak te pakken. Maar eerst focussen we ons op RICC.”

Benieuwd hoe het de vier het vergaat tijdens de RICC? Je kunt ze volgen op InstagramFacebook en Twitter.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen