Menu Zoeken English

Opleiding Civiele Techniek bestaat 100 jaar

Een impressie van de feestelijke viering
19 juni 2018

“Hoe zag het vak er in 1918 uit?”, was een veelgehoorde vraag tijdens het 100 jarig jubileum van de opleiding civiele techniek. Met een oudst aanwezige alumnus van slechts 76 jaar was die vraag nét niet te beantwoorden. Dat de taak van de hbo’er toen veel meer op de tekentafel lag, is duidelijk. De focus van het hbo ligt nu op rekenen en plannen. Professor Jan Rotman liet in een gloedvol betoog zien hoe het vak van de civiel ingenieur er in de toekomst uit zal zien.

Techniekpact groeit in Rotterdam

Zo’n 700 bezoekers en ruim 40 bedrijven bezetten de vloer van het evenement op RDM Campus. Bij de officiële opening heeft Ron Bormans goed nieuws. In Elsevier had hij die ochtend gelezen dat studenten van Hogeschool Rotterdam na tien jaar werkzaam te zijn geweest, het meest verdienen. “Reden om, punt 1, civiele techniek te gaan studeren en, punt 2, dat bij ons te doen,” eindigt hij zijn introductie en verheugt zich op alle demonstraties van studenten die hij vandaag gaat zien.

Sven de Langen, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg van Rotterdam, noemt elementen uit het akkoord van de gemeente. Het bouwen van een derde brug over de Maas, aanleggen van een nieuwe metroverbinding en het transport van energie zijn drie punten die civiele techniek rechtstreeks raken. In het akkoord is onderwijs en daarin zeker ook techniekonderwijs een belangrijke factor. Positief is dat het techniekpact in Rotterdam groeit en zelfs het grootste is in Nederland. Ook het aantal meisjes in het techniekonderwijs groeit. Kanttekening is echter dat veel afgestudeerden toch kiezen voor een andere sector.

De verschillende locaties waar Civiele Techniek werd gegeven door de jaren heen. (Links: het nieuwe gebouw aan de Oranjelaan, midden: locatie Academieplein en rechts: het oude gebouw van de hts in Dordrecht.) 

Dwarsdenkers

Als derde spreker neemt Jan Rotmans (hoogleraar bij Erasmus Universiteit Rotterdam) de microfoon ter hand. Hij stelt de aanwezigen gerust door te stellen dat het vak over honderd jaar zeker nog zal bestaan, maar wel anders…

Hij houdt een pleidooi voor dwarsdenkers en memoreert de eenzame beslissing in de tweede helft van de 19e eeuw van G.J. de Jongh die in Rotterdam havens wilde aanleggen. Van wel twaalf meter diep! Iedereen protesteerde heftig, het zou de ondergang van de stad worden. Dankzij enkele ondernemers die zijn visie deelden gebeurde het toch. En zie wat het heeft gebracht.

De angst voor machines in de industriële revolutie, hoe onterecht was die? Nu zijn we bang voor robots! Hij legt links naar bedrijven als Uber (een taxibedrijf zonder taxi’s) en Airbnb (hotelverhuur zonder hotels). “Zo zal het ook de civiele techniek vergaan, het zal nauwelijks meer gaan om vastgoed maar om data,” ziet Rotmans de toekomst. Het 3D printen maakt iedereen producent. “Bouwen is niet meer voorbestemd voor grote bouwers. In Shanghai worden momenteel 10 woningen per dag geprint.”

Hbo 3.0: wendbare en weerbare studenten

Rotmans schetst ook de samenleving 3.0. De nieuwe generatie kan alleen maar bottom-up werken en denken. Ze groeien ermee op dat je kennis niet meer voor je moet houden, maar moet delen. De samenleving en de economie veranderen sneller dan we met het onderwijs bij kunnen benen waardoor we studenten onvermijdelijk opleiden voor beroepen die over tien jaar niet meer bestaan. Als voorbeeld noemt hij de accountant. Met de digitale ontwikkelingen wordt dat beroep volledig overbodig. Een nieuw beroep? Daktuinman, weet hij meteen op te lepelen.

“We moeten wendbare en weerbare studenten opleiden,” vindt Rotmans. “Het gebeurt allemaal buiten! Niet binnen de muren van een universiteit of hogeschool.” In het hbo 3.0 moet er zoveel mogelijk ruimte voor docenten zijn. Hij is enthousiast over hoe het onderwijs op de RDM campus er aan toe gaat. “Wat hier op kleine schaal gebeurt, moet ook gebeuren in het normale onderwijs. Zet ramen en deuren open.”

Hij sluit zijn betoog met een serie ontwikkelingen in de civiele techniek die veel dichterbij zijn dan we denken. Als uitsmijter houdt hij een pleidooi voor drijvend bouwen. De zeespiegel stijgt en het land klinkt in. Daar is niet tegenop te boksen, dus laat bouwwerken drijven met als ultieme droom een complete drijvende stad. In de zaal denken ongetwijfeld veel mensen dat dit onmogelijk is. Net zoals in 19e eeuw. Toen G.J. de Jongh het idiote idee opperde om een haven in Rotterdam te graven.

Bekijk de foto's van het 100-jarig jubileum

Meer informatie

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen