Ga direct naar de content

Caseteam Hogeschool Rotterdam blinkt uit in creativiteit in internationale case competitie

18 januari 2016

Het caseteam van Hogeschool Rotterdam heeft op de Family Enterprise Case Competition (FECC) de award voor 'most creative and innovative case solution’ gewonnen. Deze jaarlijkse casecompetitie draait om het oplossen van bedrijfsvraagstukken rondom familiebedrijven en vond plaats van 14 tot en met 16 januari in Vermont (V.S.).

Wereldwijd nemen veel teams van hogescholen en universiteiten deel aan deze competitie. Het HR caseteam, bestaande uit Bob Janson, Steven Sies (beiden afkomstig van Instituut Financieel Management) en Randy de Wit (Instituut Commercieel Management) reisden samen met docenten Sandra Farwer en Olav Houben af naar Vermont voor deze driedaagse casecompetitie. De concurrentie bestond uit 16 teams uit vijf verschillende landen.

Extra problematiek familiebedrijven

Familiebedrijven zijn een belangrijke factor in de economie van veel landen, waaronder Nederland. Cases over familiebedrijven zijn zeer interessant, omdat deze bedrijven naast de gebruikelijke problematiek (financiering, strategie, marketing, enz.) geconfronteerd worden met problemen die voortkomen uit de familierelaties. Zoals bijvoorbeeld: Hoe is de opvolging geregeld? Kunnen buitenstaanders het bedrijf leiden of aandelen hebben in het bedrijf?

De wedstrijd ging van start in vier poules van vier hogescholen/universiteiten, de winnaars daarvan gingen door in de finale. Ondanks dat het caseteam op een gedeelde eerste plek in de poule eindigde, was het niet voldoende voor de finale. De resultaten van de laatste case moesten de doorslag geven. Helaas scoorde de Brock University uit Canada daar beter en gingen zij dus door naar de finaleronde. Toch was de jury onder de indruk van de creativiteit en originaliteit van het HR team en beloonde hen met de ‘Most Creative and Innovative Case Solution Award’. Een bijzonder knappe prestatie. Uiteindelijk ging Universidad Panamericana uit Mexico City er met de hoofdprijs vandoor.

Business cases oplossen en presenteren 

De FECC bestond uit vier zware rondes met verschillende cases. Zoals ook in andere business competities kreeg elk team dezelfde case voorgelegd met slechts enkele uren tijd om deze op te lossen voordat zij hem aan een jury moesten presenteren. Vervolgens was het aan de jury om te bepalen welk team de beste oplossing, aanbeveling, onderbouwing en meest overtuigende presentatie had.

Speciale case training

Ter voorbereiding op deelname aan de case competitie volgden de studenten afgelopen weken speciale case trainingen. Hierin werden zij klaargestoomd voor deelname aan diverse internationale case competities. Er volgen dit jaar nog andere case competities in Montreal en Navarra waar de studenten na selectie aan mee kunnen doen. 

De case trainingen worden verzorgd door KEESSIE, het case education centre van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap in samenwerking met de onderwijsinstituten RBS 2.0 en IFM. Wil je als student deelnemen aan de case competities, stuur dan een mail aan keessie@hr.nl. Er vindt een strenge selectie plaats.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.