Menu Zoeken English

Associate degree officieel zelfstandige opleiding in hoger onderwijs

04 oktober 2017

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 3 oktober ingestemd met het wetsvoorstel Invoering Associate degree-opleiding. Dit betekent dat de Associate degree (Ad) met ingang vanaf 1 januari 2018 een volwaardige positie als hbo-opleiding heeft met een zelfstandige arbeidsmarktkwalificatie. Hogeschool Rotterdam is verheugd met dit besluit en trots op de pioniersrol die Rotterdam Academy in de ontwikkeling van deze vorm van hoger onderwijs heeft kunnen vervullen.

Erkenning

De Associate degree-opleiding bestond tot nu als een tweejarig traject dat gekoppeld moest zijn aan een hbo-bachelor. Met de zelfstandige positie wordt het belang van Ad-opleidingen erkend. Die officiële erkenning geeft een duidelijk signaal naar het werkveld hoe de waarde van een Associate degree-diploma moet worden ingeschat.

Collegevoorzitter Ron Bormans: “De Associate degrees worden in nauwe samenspraak met het werkveld ontwikkeld en spelen zo in op de behoefte in de markt. Daarmee dragen de Ad’s bij een aan betere aansluiting tussen het onderwijs het de arbeidsmarkt.”

“Daarnaast biedt het studenten die een vierjarige hbo-opleiding niet direct zien zitten of de stap vanuit het mbo te groot vinden, de mogelijkheid om toch een opleiding op hbo-niveau te volgen. Daarmee weten we deze studenten voor het hoger onderwijs te behouden, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk zullen vergroten.”

Bormans ziet de verzelfstandiging ook als een erkenning voor het werk dat studenten en docenten de afgelopen jaren hebben verricht: “Zij hebben laten zien dat de Associate degree een waardevolle toevoeging is aan het Nederlandse onderwijsbestel.”

Samenwerking met roc’s belangrijke succesfactor

Bormans benadrukt ten slotte het belang van de samenwerking met de roc’s. “Voor de zomer hebben we samen met onze partners, Zadkine en Albeda College, nog eens onderstreept dat de onderlinge samenwerking een belangrijke succesfactor is van Rotterdam Academy. We kijken ernaar uit om deze samenwerking de komende jaren verder vorm te geven.”

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen