Menu Zoeken English

Alumnus Hogeschool Rotterdam wint weer Waterbouwprijs

05 oktober 2018

Voor de tweede keer op rij heeft een alumnus van de opleiding Civiele Techniek van Hogeschool Rotterdam de Waterbouwprijs in de categorie hbo gewonnen.

Tijdens de Waterbouwdag sleepte Niels de Vos de Waterbouwprijs 2018 in de wacht. Elk jaar reikt de Vereniging van Waterbouwers de Waterbouwprijs uit aan hbo- en wo-studenten met de beste afstudeerscriptie op het terrein van waterbouwkunde of aanverwante studierichtingen. De winnaar in de categorie wo was Stefan Gerrits, alumnus TU Delft.
Tekst gaat onder foto verder.De eerste prijs was voor Niels de Vos van Hogeschool Rotterdam (rechts), Stefan Gerrits van TU Delft won de prijs voor wo. Jordy Schutte (midden), winnaar 2017 en alumnus Hogeschool Rotterdam, reikte de prijs uit.

Kabels in de zeebodem

Niels heeft voor zijn afstudeeronderzoek een innovatief numeriek model ontwikkeld om bij verschillende grondlagen de productie te kunnen bepalen voor baggerbedrijf Van Oord DMC. Daarnaast kan het ontwikkelde model onder andere voorspellen of de geavanceerde kettingzaag vastloopt en of er wel grond uit de sleuf komt.

Aanleiding is dat er veel kabels in de zeebodem moeten worden gelegd om onder andere opgewekte elektriciteit van windmolenparken naar de kust te brengen. De kabels worden in de zeebodem ingegraven om te voorkomen dat deze worden beschadigd. Met een geavanceerde kettingzaag wordt de sleuf gegraven, waarna aansluitend de kabel in de grond wordt gelegd. Door aanwezigheid van waterstroming worden deze sleuven automatisch gevuld. Belangrijk was daarom de snelheid waarmee een sleuf gegraven wordt.

Optimalisatie baggerproces

Als redenen voor het winnen van de prijs noemde de jury het helder kunnen beschrijven van een complex onderwerp in zijn rapportage en het feit dat hij met systematische afwegingen komt voor de verschillende oplossingsrichtingen voor optimalisatie van een specifiek en uitdagend baggerproces.

"Het is natuurlijk mooi dat ik de kans heb gekregen om onderzoek te doen naar een innovatief apparaat waar relatief weinig over bekend was," vertelt Niels. "Een mooie toevoeging aan de sector Offshore Wind."

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen