Ga direct naar de content

Aboutaleb spreekt over diversiteit en studiesucces

17 december 2015

Woensdag 16 december was de eerste etage van de locatie Rochussenstraat het decor van een zeer actueel en boeiend gespreksonderwerp: diversiteit en studiesucces. Keynote speaker was burgemeester Aboutaleb die voor een volle zaal docenten zijn visie gaf en deelnam aan een rondetafelgesprek met docenten en studenten.

Een korte duiding kwam van Collegevoorzitter Ron Bormans. Hij haalde aan wat hij tijdens de jaaropening ook al benadrukte: de eerstejaars zijn een afspiegeling van de stad Rotterdam, maar de groep die uiteindelijk afstudeert is te weinig divers. Het is, zoals hij zegt, een ongemakkelijke waarheid. 

Zwarte school

“Ik zat op een zwarte school,” zo begint burgemeester Aboutaleb zijn verhaal. Hij ging in op zijn eigen persoonlijke geschiedenis, zijn jeugd in Marokko en hoe de samenstelling van een school geen invloed hoeft te hebben op je ontwikkeling. “De achtergrond van de ouders en de kwaliteit van het onderwijs zijn de enige twee variabelen die daarbij van belang zijn,”  aldus de burgemeester. 

Nederlanderschap

Nieuwe Nederlanders krijgen van hem de boodschap mee dat ze zich met hun bewuste keuze voor het Nederlanderschap ook committeren aan de wetgeving, en aan de normen en waarden die hier gelden. Er zijn veel vrijheden in de wet vastgelegd, maar vrijheid komt met verantwoordelijkheid.

Rondetafelgesprek

Onder leiding van dagvoorzitter Erwin van Braam volgde een levendig rondetafelgesprek waarin verschillende invalshoeken aan bod kwamen. Student Vastgoed & Makelaardij Brian van der Sluijs beaamde dat naarmate de opleiding vordert, de diversiteit aan studenten inderdaad vermindert. Sara Mhamdi benadrukte dat docenten vooral positief moeten blijven stimuleren. Volgens Petra den Hollander is het nodig dat docenten van elke student een beetje houden, het talent zoeken en helpen ontwikkelen om de student te helpen het diploma te halen. Anne-Loek Stubbe vult aan door op te roepen vertrouwen te hebben in de student. Waarop burgemeester Aboutaleb inhaakt, door een andere benadering te belichten: vertrouwen verdien je niet, dat heb je. Je kunt het alleen verliezen. 

Diversiteit docenten

Uit het publiek komt de opmerking dat de docentenpopulatie ook veel meer divers zou kunnen zijn. Aboutaleb raadt aan om hierop te sturen in het personeelsbeleid. Met de woorden “We hebben vanavond meters afgelegd, maar nog kilometers te gaan”  sloot Aboutaleb het plenaire gedeelte af.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.