Menu English

Mission: Transition 18 april

Regeneratief onderwijs

Op dinsdag 18 april waren Bas van den Berg (Expertisenetwerk Systemisch Co-design), Sophie Wartenbergh (Regeneratie Coöperatie) en Marlies van der Wee (hoofddocent Hogeschool Rotterdam) te gast.

Locatie en tijd

Alle avonden van Mission: Transition vinden plaats bij La Plaza (op locatie Academieplein van Hogeschool Rotterdam) en duren van 19.00 tot 21.00 uur.

Bas van den Berg - Expertisenetwerk Systemisch Co-design
Bas van den Berg is een activistische onderzoeker en beleidsmaker bij De Haagse Hogeschool en het Expertisenetwerk Systemisch Co-Design, waar hij onderzoek doet naar regeneratief onderwijs. De afgelopen jaren is hij oprichter en (onderwijs)manager geweest van het Kenniscentrum Mission Zero en heeft hij aan de basis gestaan van het nationale ‘Leadership for the Circular Transition Programme’, waar zeven kennisinstellingen aan meedoen om talent voor de circulaire transitie te ondersteunen. Op 12 juni promoveert hij aan de Wageningse Universiteit op een proefschrift getiteld ‘Design Principles for Regenerative Higher Education in Times of Sustainability Transitions’. Bas is gedreven door de missie bij te dragen aan het potentieel van het onderwijssysteem om de transitie naar een wereld waarin de mens in balans is met die wereld te versnellen. Zijn doel is om in 2030 duizend onderwijsprofessionals geholpen te hebben hun regeneratieve kracht te vinden.

imageb8kxbj.png Sophie Wartenbergh - Regeneratie Coöperatie

Sophie Wartenbergh is een verhalenverteller. Als sociaal ontwerper en co-initiator van de Regeneratie Coöperatie neemt ze mensen mee in de mogelijkheden van regeneratie via woord, beeld en actie. Ze werkt aan projecten van buurt- tot nationaal niveau, samen met wetenschappers, activisten, kunstenaars, buurtbewoners en beleidsmakers. Haar bijdrage richt zich op de onderlinge verbondenheid tussen mensen en het lokale ecosysteem. Tijdens haar opleiding als design researcher (BA) aan de Gerrit Rietveld Academie en als architect aan de Academie van Bouwkunst leerde ze haar verhalen vorm te geven. Dit werd in de praktijk gebracht nadat ze haar master bouwkunde na twee jaar inruilde voor een functie als ruimtelijk vormgever voor internationale modemerken. Na een aantal jaar gooide Sophie het roer om en wendde haar ervaring in het bedrijfsleven aan om verhalen te vertellen die bijdragen aan een gezonde en rechtvaardige wereld. Haar missie is werken aan een regeneratieve cultuur vanuit actieve hoop.

Marlies van der Wee – Hogeschool Rotterdam
Wat is regeneratief onderwijs en waarom is het nodig? Dé definitie van regeneratief onderwijs is er nog niet, maar simpel gezegd is het ‘het beste uit het onderwijs en onze studenten halen, op weg naar herstel van de aarde’. Hoe komen we daar? Marlies is docent aan het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO) van Hogeschool Rotterdam, promovenda transformatief leren & duurzame ontwikkeling bij HRTech & Wageningen Universiteit en één van de initiatiefnemers van het Praktijkgezelschap Regeneratief Onderwijs. Als docent en onderzoeker is Marlies gefascineerd door de rol van onderwijs bij maatschappelijke transities. Het is haar missie om het regeneratieve potentieel van onderwijs te vergroten door leren te verbinden aan de wereld om ons heen, zodat studenten, docenten en externe partners samen op zoek kunnen gaan naar (professionele) oplossingen voor een leefbare, gezonde en (natuur) inclusieve wereld.

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen