Menu English

Mission: Transition 23 mei

Circulair design

Op dinsdag 23 mei waren biodesigner Emma van der Leest en lector Marcel den Hollander te gast.

Locatie en tijd

Alle avonden van Mission: Transition vinden plaats bij La Plaza (op locatie Academieplein van Hogeschool Rotterdam) en duren van 19.00 tot 21.00 uur.

Emma van der Leest, biodesigner
Emma van der Leest is een bekroond biodesigner, onderzoeker en docent gespecialiseerd in materiaalontwerp en circulaire economie. Ook is ze oprichter van BlueCity Lab, een experimenteel prototypinglaboratorium in het voormalige subtropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. Haar doel is om de drempel te verlagen voor iedereen die geïnteresseerd is in het werken met micro-organismen en afvalstromen bij de ontwikkeling van nieuwe materialen. Door de jaren heen heeft Emma gewerkt aan een aantal materialen van micro-organismen (een verzamelnaam voor alles wat levend en onzichtbaar is) die wereldwijd worden tentoongesteld. Emma vervult diverse onderwijsfuncties bij Master Institute of Visual Cultures, Design Academy Eindhoven en Central Saint Martins in Londen. Ze won de Bio Art & Design Award 2019 met de Fungkee Supercoating, een 100% natuurlijke coating geëxtraheerd van schimmelstammen. In 2022 maakte Emma haar curatordebuut met de tentoonstelling 'Nature Loves Technology' op de Floriade.

Marcel den Hollander.jpg

Marcel den Hollander – Hogeschool Rotterdam
Marcel den Hollander is lector Circular Design & Manufacturing bij CoE HRTech van Hogeschool Rotterdam. Hij studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en werkt al meer dan dertig jaar in de industriële vormgeving voor (inter)nationaal gerenommeerde ontwerpstudio's en opdrachtgevers. Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft Marcel geprobeerd duurzaamheid, en later ook circulariteit, tot integraal onderdeel van de (commerciële) ontwerppraktijk te maken. Dit heeft hem uiteindelijk vanuit de ontwerppraktijk naar het veld van ontwerponderzoek gebracht. Zijn onderzoeksspecialisatie is strategisch productontwerp voor circulaire businessmodellen. Hij is tevens co-auteur van het boek 'Products That Last – Product design for circular business models', dat de basis vormt voor het CIRCO-programma van de Nederlandse overheid voor het promoten van circulair productontwerp bij bedrijven in Nederland, en inmiddels ook ver daarbuiten. Dit boek wordt door diverse (ontwerp)opleidingen over de hele wereld gebruikt in cursussen Circular Product Design. Om de resultaten van zijn onderzoek en zijn ontwerpmethodologie te verspreiden, geeft Marcel gastcolleges voor ontwerpleidingen en business schools in binnen- en buitenland. Ook publiceert hij in wetenschappelijke tijdschriften, presenteert hij op internationale conferenties en adviseert hij bedrijven over productontwerpen voor circulaire businessmodellen.

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen