Ga direct naar de content

Welke studie past bij mij?

Wil je een studie volgen maar weet je nog niet precies welke opleiding bij je past? Om inzicht te verwerven in het opleidingenaanbod van Hogeschool Rotterdam zou je een kijkje kunnen nemen op de overzichtspagina Opleidingen.

De kans bestaat echter dat je in je oriënterende fase overweldigd raakt door het grote aantal studies waar je uit kunt kiezen. Door je beslissingsproces in meerdere fasen op te delen kun je eenvoudiger te weten komen welke studie bij je past.

Bepaal welke richting bij je past

Als eerste stap in de goede richting kun je jezelf gaan oriënteren op welke opleidingsrichting bij je past door kritische vragen aan jezelf te stellen. Voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen in deze fase zijn 'Wat vind ik leuk?', 'Waar ben ik goed in?', en 'Waar zie ik mezelf over vijf jaar werken?'. Ook kan het nuttig zijn om familie en goede kennissen deze vraag voor je te laten beantwoorden. Zij hebben namelijk vaak een goed overzicht van de interesses die je de afgelopen jaren hebt ontwikkeld. Op basis van deze informatie kun je beginnen met een oriëntatie op één van de opleidingsrichtingen op de overzichtspagina:

Bepaal welke opleidingsvorm bij jou past

Een logische vervolgstap na het bepalen van je opleidingsrichting is om je te oriënteren op een opleidingsvorm: wil je je studie voltijd-, deeltijd- óf duaal gaan volgen? Welke vorm het beste bij je past is afhankelijk van zowel je vooropleiding als je persoonlijke wensen. Als je van plan bent om aan je eerste bachelorstudie te beginnen zul je waarschijnlijk willen starten met een voltijd-opleiding. Heb je inmiddels al een hbo-studie afgerond in de richting van je keuze, maar heb je nog geen werkervaring? Dan zou je kunnen besluiten in plaats van een voltijd-studie een duale studie te gaan doen om zodoende meer praktijkervaring op te doen in je werkveld. Deeltijd-studies zijn bij uitstek geschikt voor mensen met relevante werkervaring, die graag meer willen leren over hun vakgebied.

Bepaal welke studie bij je past

Dankzij de vorige stappen zou het al een stukje eenvoudiger moeten zijn om op de overzichtspagina een studie te vinden die bij je past. Voor degenen die nog te veel twijfelen om een specifieke studie te kiezen heeft Hogeschool Rotterdam diverse hulpmiddelen ter beschikking gesteld. Zo is er het aanspreekpunt Studievoorlichting, waar je een persoonlijk gesprek kunt voeren met een voorlichter. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een workshop speciaal voor eindexamenkandidaten havo, vwo en mbo-4 bij te wonen, of een heroriëntatiecursus speciaal studenten die al ervaring hebben in het hoger onderwijs. Voor deze doelgroep is er tevens de mogelijkheid om te proefstuderen.