Menu English

Pride Month is here!

Hoe is de Pride beweging ontstaan?

De maand juni staat in het teken van Pride, trots. De Stonewall Riots in 1969 in Amerika worden gezien als het begin van de beweging voor rechten van de LHBTQIA+ -gemeenschap.

Op 28 juni 1969 werd de Stonewall Inn door de politie ingevallen waarna er spontane demonstraties ontstonden vanuit de LHBTQIA+ -gemeenschap. Een jaar later, in 1970, gingen honderden demonstranten opnieuw de straten op en daar begon de eerste Pride March.

Pride is een protest. Waarbij onder andere de pioniers Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera, beide trans vrouwen van kleur, hun leven hebben toegewijd aan de emancipatie van de LHBTQIA+ -gemeenschap.

De eerste protesten in Nederland waren tegen artikel 248-bis[1] en om stil te staan bij de homoseksuele oorlogsslachtoffers. Nog altijd ervaart de gemeenschap discriminatie en geweld, er valt nog heel veel te behalen als het gaat om emancipatie. Zo moeten asielzoekers die hun land verlaten, omdat het daar niet veilig is als LHBTI’er, in Nederland nog steeds bewijzen dat ze bijvoorbeeld homo of trans ‘genoeg’ zijn. Daarnaast krijgen LHBTI’ers vaak te maken met geweld, vooral trans vrouwen van kleur zijn hier het slachtoffer van en worden zelfs vermoord. Daarom is het nog altijd belangrijk om je in te zetten en uit te spreken voor emancipatie van de gemeenschap.

In Rotterdam doen we dat in de Rotterdam Pride week van 17 juni tot 26 juni. Op Roze Zaterdag (18 juni) gaan we de straten op tijdens de Pride March.

Black Pride

Hoewel Zwarte LHBTI’ers zoals Marsha P. Johnson zich inzetten voor emancipatie van de gehele gemeenschap worden ze nog altijd gediscrimineerd en hebben te maken met racisme. Het gezicht van Pride bestaat vaak uit witte cisgender[2] homomannen, waarbij de strijd van trans vrouwen van kleur vaak wordt vergeten.

Als tegengeluid is Black Pride ontstaan, de Nederlandse Naomie Pieter is een van de oprichters. Het is een protest tegen anti-zwart, trans- en -queer geweld, dat nu vooral in Nederland plaats vindt. Ze vragen aandacht voor de rechten en emancipatie van Zwarte LHBTI’ers. Black Pride is dit jaar van 1 tot 3 juli.

Wat kan je doen? 

Spreek je uit tegen discriminatie en support de gemeenschap. Doneer aan goede doelen zoals The Trevor Project, maar steun ook individuele LHBTI’ers om de kosten voor bijvoorbeeld hun gender operaties te dekken.

Doe ook mee met de verschillende activiteiten vanuit Rotterdam Pride[3] en hou de INCLUDED-agenda in de gaten voor meer activiteiten die speciaal voor studenten van onze gehele Hogeschool Rotterdam worden georganiseerd door INCLUDED en HR Pride in de week van 17 t/m 26 juni.


[1] De meerderjarige leeftijdsgrens voor homoseksuelen was toen 21 jaar terwijl het voor heteroseksuelen 16 jaar was. In artikel 248-bis stond dat een meerderjarige en een minderjarige van hetzelfde geslacht niet samen konden zijn. Een 20-jarige en een 21-jarige zou hierbij strafbaar zijn terwijl dit voor heteroseksuelen koppels niet gelden.

[2] Een cisgender persoon is iemand die zich identificeert met het geslacht dat hen is toegewezen bij de geboorte.

[3] https://rotterdam-pride.com/events/

Bronnen:
Koendjbiharie, R. (2020, 20 juli). Black Pride NL: een oude en een nieuwe beweging. Expreszo. Geraadpleegd op 1 juni 2022, van https://expreszo.nl/black-pride-nl/
Dominicus, W. (2020, 2 juli). Pride is Protest: waarom Pride-maand ook anno 2020 nog een noodzaak is. Jan. Geraadpleegd op 2 juni 2022, van https://www.jan-magazine.nl/lifestyle/a33019180/pride-maand-belangrijk-canal-parade/

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen