Menu
English

Onafhankelijkheidsdag Marokko

18 november 'Eid Al Istiqulal'

Op 18 november viert Marokko de onafhankelijkheid met een nationale feestdag tijdens 'Eid Al Istiqulal' (Onafhankelijkheidsfeest). Het is een van de belangrijkste feestdagen in Marokko als herinnering van het uitroepen van onafhankelijkheid door Spanje en Frankrijk in 1956.

Rond 1900 werd het grondgebied van Marokko verdeeld tussen Frankrijk en Spanje en door het Verdrag van Fez (1912) officieel vastgelegd. Het noordelijk kustgebied, plus een strook land in het zuiden bij Kaap Juby, werd Spaans-Marokko, terwijl het grootste deel van het land Frans-Marokko werd. De sultan bleef als staatshoofd aan, maar Frankrijk trok aan de touwtjes middels een residentgeneraal. Het conflict tussen deze twee landen over het bestuur van Marokko begonnen al in 1830. Marokko had een belangrijke strategische positie die Frankrijk nodig had. Het conflict werden beëindigd door ondertekening van het Verdrag van Fez.

In december 1952 braken er na een politieke moord onlusten uit in Casablanca. In de nasleep van die protesten verboden de Franse autoriteiten zowel de Istiqial- als de communistische partij. Dit leidde in 1953 tot de verbanning van de populaire sultan Mohammed V naar Madagaskar. Hij werd door de Fransen vervangen door zijn oom, de gehate Mohammed ben Arafa. Het was olie op het vuur en daarmee het begin van het einde van de Franse overheersing.

Er ontstond een actieve, verenigde Marokkaanse oppositie en oplaaiend geweld, waarna het sultan Mohammed V in 1955 werd toegestaan terug te keren, terwijl Mohammed ben Arafa in ballingschap ging en via Tanger in Frankrijk terechtkwam. Hierna begonnen er onderhandelingen over een volledige onafhankelijkheid.

Frankrijk verleende onafhankelijkheid aan zijn protectoraat op 2 maart 1956. Onafhankelijkheid van het Spaanse protectoraat werd afzonderlijk onderhandeld en Spanje kende het toe op 7 april 1956. Hoewel Marokko daarmee al in het voorjaar van 1956 een onafhankelijk land werd, wordt de dag van de onafhankelijkheid op 18 november gevierd twee dagen nadat sultan Mohammed V uit ballingschap in Marokko terugkeerde. Sultan Mohammed V koos er in 1957 voor zijn titel sultan te veranderen in die van koning (al-malik), om zijn positie in een moderne constitutionele monarchie te benadrukken. Hij stierf in 1961, waarna zijn zoon Hassan II hem opvolgde. Na diens dood in 1999 werd zijn zoon Mohammed VI koning en dat is hij nog steeds. 


Kaart van Frans-Marokko (groen) en Spaans-Marokko (roze), Tanger (Tangier) had in die tijd een internationale status (@ sahara-online.net)

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen