Menu
Zoeken English

INCLUDED Tips

Kijk-, luister- en leestips

   tip van de maand.

Keti Koti Tips  

In het kader van het vieren en herdenken van de afschaffing van de slavernij (Keti Kotiin de maanden juni en juli een uitgebreide tip van onze hoofdredacteur Ludmilla Molina. Ze verzamelde boeken, podcasts, exposities en TV-programma’s. 

Tip: De tijd zal ons leren (podcast)

Begin dit jaar boekte ik een theatervoorstelling bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Op de website bekeek ik andersoortige initiatieven van Het Nationale Theaterhet vaste theatergezelschap van de schouwburg, en ontdekte de Podcast De tijd zal ons leren’ gemaakt door Roman Vrede.Zij is
actrice, theatermaker en bekend van diverse TV-series en films. De tijd zal ons leren is een inspirerende podcast over de onbekend,
bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd in de 18e en 19e eeuw. Onbekende verhalen overopstand envan verzetshelden, een onmisbare geschiedenis die nog niet bekend is bij velen van ons. 

De helden van verzet 

Het bijzondere van deze podcast is dat de verhalen worden verteld vanuit het perspectief van de tot slaafgemaaktenDeze verhalen over verzet geven ons allen een nieuw inzicht in onze gezamenlijke geschiedenis. 

Een mooie quote uit de podcast: De jager zal nooit het perspectief van de leeuw beschrijven”. Verzetshelden zoals Queen Nanny, Tula, Bernardus Smijtegelt, NegreWamons en Martha Christina Tiahahu komen ter sprake. Maar ook kleinere heldenverhalen en het individuele verzet op de plantages komen aanbod. Uitbovenstaand rijtje kende ik zeker niet alle namen. Dat is het interessante: je ontdekt in de podcast nog veel meer personen  

Informeer je 

Alle studenten en medewerkers van Hogeschool Rotterdam nodig ik uit om zich te informeren door er meer over te lezen, luisteren of te kijken. Hoe meer invalshoeken je kent, hoe rijker jouw eigen perspectief isDaarom naast de podcast nog een rijtje met tips uit verschillende categorieën. Maar om die tips beter te begrijpen vertel ik eerst iets hoe de emancipatie zich ontwikkelde na de afschaffing van de slavernij.

Emancipatiewet 1873

Het altijd aanwezige verzet onder de tot slaafgemaakten maakte de slavernij onhoudbaar. En leidde ertoe dat het Koninkrijk der Nederlanden met de invoering van de Emancipatiewet de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863 afschafte. Belangrijk om te noemen is dat plantage eigenaren schadeloos gesteld werden voor het verlies aan arbeid en bezit. Terwijl de voormalig slaafgemaakten inmiddels 'vrije' personen verplicht hetzelfde werk op de plantages moesten blijven doen. In Suriname werd Staatstoezicht ingesteld waarbij het verplicht was nog 10 jaar als contractarbeider op de plantage te werken in Suriname en op de Nederlandse Antillen in de vorm van Paga Tera. Een systeem waarbij voormalig slaafgemaakten verplicht een aantal dagen per jaar voor de plantage-eigenaar (de shon) moest werken en hun stukje land beschikbaar moest stellen om de koeien van de shon erop te laten grazen.

Emancipatie in 2022

Het woord emancipatie in relatie tot slavernij staat voor 'vrijlaten van tot voormalig slaafgemaakten'. Emancipatie anno nu staat voor 'het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie'. Na invoering van de Emancipatie wet in 1863 was de nieuwe koloniale samenleving niet gelijkwaardig. Nog altijd werken koloniale invloeden door in onze huidige samenleving, denk aan onder-advisering op basisscholen of de recente Toeslagenaffaire waar bepaalde groepen mensen in Nederland mee te maken kregen. Tegelijkertijd worden er steeds meer emancipatiebewegingen en initiatieven gestart.

Met de zomervakantie voor de boeg wens ik je veel kijk-, luister- en leesplezier! Exposities & Boeken ‘The Black Archives’

The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, tentoonstellingen en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. 

Boek ‘Wij slaven van Suriname’

Het boek ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom is een klassieker. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. Het is zowel een literair meesterwerk als een persoonlijke en algemene geschiedschrijving. En een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting.

Journalistiek platform ‘Oneworld’

Een deel van Oneworld’s missie is: ‘Wij vinden dat de wereld eerlijker en duurzamer moet én kan. We noemen dat journalistiek voor rechtvaardigheid. We verrassen je met nieuwe invalshoeken, dwarsverbanden of ongehoorde perspectieven. Zodat je nieuwe dingen leert en nog bewuster wordt dan je al was – want OneWorld lees je (vaak) bewust’’. 

Televisie: ‘Omroep Zwart’

De Omroep Zwart slaat bruggen tussen wat je kent, en wat je nog niet kende. ZWART begint altijd met een vraag. Waarom doe jij dat nét even anders dan ik? Waarom is dat belangrijk voor je? Vertel het me. Ik wil het graag weten. En dan… ruimte voor het antwoord. Dus we vragen, in plaats van stellen. Want eigenlijk is een gesprek zonder vragen, helemaal geen gesprek. Pas als we verder kijken dan kleur, voorkeur, afkomst, geaardheid, achtergrond of beperking krijgen we de kans om elkaar beter te leren kennen, elkaar te vertrouwen, en, wie weet, vrienden te worden.

  • TV Programma Podium Zwart: Er zijn 4 afleveringen geweest, kijk ze terug op NPO Start 
  • Radio programma De nacht is Zwart, elke zondagnacht 03.00 - 06.00u. Luister alvast terug: NPO Radio 1
  • Radio programma De nacht van ZWART, elke vrijdagnacht 02.00 - 05.00u. NPO Radio 1

   aanbevolen.

X – ALLES EN NIETS

X – ALLES EN NIETS

In samenwerking met fotograaf Mona van den Berg maakte Nanoah Aiden Struik een boek vol verhalen van non-binaire mensen. Er zijn 42 mensen geportretteerd, waarvan Nanoah er 30 interviewde Zij delen allemaal openhartig hun verhaal. Het boek wordt op dit moment in eigen beheer uitgegeven en de eerste druk heeft een beperkte oplage. 

Over het project

Er is nog niet veel ruimte voor mensen die zich tussen de hokjes "man" en "vrouw" bewegen. We kennen niet anders. Mannen en vrouwen. That's it. Finit. Niet meer en niet minder. Alles is opgedeeld in tweeën, zelfs tandpasta heb je voor mannen of voor vrouwen. Maar wat nou als jij helemaal niet in een van deze categorieën valt? Er niet in past? Er niet in WILT passen? En bovenal: welke tandpasta gebruik je dan?

Van kleins af aan krijgen we al mee wat er hoort bij het man of vrouw zijn, de regeltjes en verwachtingen. Hersenonderzoek laat zien dat volwassenen binnen minder dan een vijfde van een seconde inschatten of iemand een man of een vrouw is, en daarop vervolgens hun gedrag en verwachtingen baseren.

Maar het is helemaal niet zo zwart-wit, niet altijd het een of het ander. Gender en diens hele construct moet op de schop. Het binaire denken in enerzijds mannen en anderzijds vrouwen moet minder rigide worden. De scheidslijn tussen genders is immers fluïde.

Zichtbaarheid, herkenning en erkenning zijn levensreddende middelen, dit boek en de expositie kunnen daar aan bijdragen. Er is dus nog niet veel ruimte voor mensen die zich tussen de hokjes "man" en "vrouw" bewegen, laat ons dat creëren.

Er is ook een expositie van 8 juli tot 27 augustus in Amsterdam

“Let’s break that binary”

Meer informatie over de auteurs, het boek, de expositie en bestellen kan via de site X-ALLES EN NIETS

Handboek Antiracisme

Het Antiracisme Handboek

Docent en Communicatie Adviseur Melany Evora tipt Het Antiracisme Handboek van Chanel Matil Lodik 

Geen 'Hanky Panky Shanghai' meer op de basisschool zingen. Dit is een van de vele praktische (en vaak eenvoudige) tips die je krijgt in dit handboek.

Vorige jaar bracht ik als onderdeel van de werkgroep 'dialoog over racisme' samen met collega's advies uit aan het College van Bestuur over het onderwerp racisme. Eén van de voorbeelden die ik inbracht was het verjaardagsliedje 'Hanky Panky Shanghai 'wat ik nog zo goed kende van de basisschool. Als kind dacht ik altijd dat dit 'Lang zal ze leven' was in een andere taal. Ik weet nu wel beter!

Dit punt bracht ik in omdat auteur Chanel Matil Lodik hier aandacht aan besteedde op social media. Voor Sinterklaas mocht ik een boek uitkiezen van mijn werkgever. Ik koos voor haar antiracisme handboek. Dit boek helpt mij om mezelf nog beter te verdiepen in het onderwerp, mijn eigen blinde vlekken te ontdekken én om in actie te komen.

De Blauwe Familie

KRO-NCRV 2Doc: De Blauwe Familie

In de documentaire De Blauwe Familie komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van misstanden waaronder racisme en discriminatie en vervolgens het leven is zuur gemaakt.

In de documentaire De Blauwe Familie komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van misstanden waaronder racisme en discriminatie en vervolgens het leven is zuur gemaakt. De Blauwe Familie laat zien dat de politietop inclusiviteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is. De Blauwe Familie was te zien op televisie (NPO2) op maandag 23 mei 2022 en is terug te kijken op NPO start

Meer over De Blauwe Familie

Op een geheime locatie komen zes politiemensen, een advocaat en een vakbondsleider aan het woord over de misstanden op de werkvloer van de politie. Ze hebben besloten om de 'blauwe code van stilte' te doorbreken. Het risico is groot, voor hen die nog in dienst zijn, staat hun baan op het spel. Maar de maat is vol.
Degenen die zich op de geheime locatie melden zijn politiemensen in hart en nieren. Sommigen zijn moe gestreden door de voortdurende twijfel aan hun loyaliteit, het stand moeten houden tegen vooroordelen en het omgaan met gebrek aan optreden vanuit de leiding. Ze zijn vooral teleurgesteld dat er maar niets verandert. Dat er niet daadkrachtig wordt opgetreden. Een Surinaams-Nederlandse rechercheur: "Ik heb het mijn zoon echt verboden, jij gaat niet bij de politie zolang ik leef. Al dat verdriet, ellende, de trauma's die ik eraan heb overgehouden. Ik wil hem daarvoor behoeden". Allemaal zijn ze strijdbaar en sommigen zijn in juridische gevechten verwikkeld met de organisatie.

De vakbondsleider vertelt over een politieman die grote betekenis heeft gehad bij de aanpak van de georganiseerde misdaad: "Hij heeft mentale problemen omdat hij zijn leidinggevende heeft aangesproken op verkeerd handelen. Vervolgens werd hij buitengesloten en gediscrimineerd. Hij diende een klacht in bij zijn werkgever en de tegenreactie was: 'Dan gaan wij jou onderzoeken, want je hebt vast wel ergens fouten gemaakt.' De lachende derde zijn de zware criminelen die denken: fijn, z'n eigen organisatie neemt hem te grazen, hoeven wij het niet te doen. Zijn werkgever laat hem als een baksteen vallen."

 

Week tegen racisme

Pakhuis de Zwijger - week tegen racisme

Tijdens de Week tegen Racisme (14 – 20 maart) organiseerde Pakhuis de Zwijger twintig activiteiten waarin zij zeer uiteenlopende onderwerpen aansneden.

Een greep: The Concept: Hip Hop Lyricsand Anti-Racism, Intersectionaliteit: wat is dat?, Colorisme binnen verschillende diaspora en Racisme onder het Nederlands kolonialisme in Indonesië.

Een overzicht van álle activiteiten tijdens de Week tegen Racisme van Pakhuis de Zwijger die je online kunt terugkijken, is te vinden op de site.

Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds 'praathuis' dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm.

Podcast Revolusie

Podcast Revolusie

Vijf jaar lang werkte David van Reybrouck aan zijn aangrijpende verhaal over de Indonesische onafhankelijkheid die ook in podcastvorm is verschenen.

Olger, student stagiair bij INCLUDED, heeft alle vijf de afleveringen van deze podcast ademloos gevolgd.

Voor zijn boek 'Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld' interviewde Van Reybrouck bijna tweehonderd mensen. De laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden.

Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weefde hij samen tot een boeiend overzicht. Naast het boek is er nu dus ook deze podcast geproduceerd de Vlaamse radiozender Klara, in samenwerking met De Correspondent.

Tot 5 juni is in het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Revolusi te zien!

Luister in Spotify

Podcast Dipsaus

Podcast Dipsaus

Dipsaus is een tweewekelijkse podcast voor en door vrouwen van kleur. Maatschappijkritisch en altijd met een flinke schep humor.

Sami Martins Ribeiro, lid van de redactie van INCLUDED, luistert graag naar deze podcast. De podcast is maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd en politiek betrokken. Maar doet dit altijd met veel humor, originaliteit en diepgewortelde eigenwijsheid.

Een van haar favoriete afleveringen ging over 'Onderwijsongelijkheid' met Zawadie Sandvliet. Samen met hem gaan ze in gesprek over het tegengaan van racisme en kansenongelijkheid in het onderwijs. Tevens is hij is de oprichter van de faculteit Afro-Nederlandse studies aan de Hogeschool van Amsterdam. De eerste in Nederland. Volgens hem heeft het onderwijs veel te weinig aandacht voor het koloniale verleden van Nederland.

Sami: 'Doet me goed om te weten dat iemand zo een belangrijk keuzevak heeft opgezet in Nederland. We zouden meer met elkaar in gesprek moeten gaan over het koloniale verleden en de impact op de hedendaagse maatschappij. In de podcast vertelt meer over de aanleiding van de keuzevak en wat het belang hiervan is. Ik hoop dat Hogeschool Rotterdam hier een voorbeeld aan neemt en ook zulke belangrijke vakken verzorgt. Om aan een gedeelde toekomst te werken, moeten we eerst het verleden begrijpen.''

". . . THE PAST DOES NOT EXIST INDEPENDENTLY FROM THE PRESENT. INDEED, THE PAST IS ONLY PAST BECAUSE THERE IS A PRESENT, JUST AS I CAN POINT TO SOMETHING OVER THERE ONLY BECAUSE I AM HERE."
– Michel-Rolph Trouillot, Silencing the Past: Power and the Production of History (1995)

Meer weten over Afro-Nederlandse studies? Lees dan dit artikel: 'we-willen-niet-over-racisme-praten-omdat-we-er-niets-van-begrijpen'/ of bezoek de website: www.afronederlandsestudies.nl

Luister in Spotify

Stuur jouw tip!

In deze rubriek kunnen we elkaar inspireren door elkaar kijk-, luister- en leestips te geven. Heb je een goede film gezien of een interessante documentaire? Las je onlangs een boeiend boek? Wellicht luister je een podcast of zag je een theaterprogramma. Als je dat goed vindt passen bij de thema's van INCLUDED willen we dat graag van je horen.

Als je iets hebt, laat ons weten. Stuur je tip met een korte motivatie naar: included@hr.nl

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen