tip van de week.
19/06: Collegetour - in gesprek met ministers en staatssecretaris over de doorwerking van het slavernijverleden
For English scroll down
Op maandag 19 juni zijn Staatsecretaris Alexandra van Huffelen (BZK), Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) en Minister Karien van Gennip (SZW) aanwezig op Hogeschool Rotterdam.
Zij willen tijdens deze bijeenkomst graag in gesprek met 100 (schoolgaande en werkende) jongeren en (jong)volwassenen (18-40 jaar) met een Afro-Caribische achtergrond, over de doorwerking van het slavernijverleden in het heden.
Kom met je klas, collega’s of vrienden. Dit is het evenement waar je jouw ervaringen met discriminatie, racisme en anti-zwart racisme kan delen. Je kan vragen stellen aan de ministers en de staatssecretaris die verantwoordelijk zijn voor het beleid op het gebied van onderwijs, sociale zaken en de relatie tussen Nederland en de Caribische eilanden.
- Datum: Maandag 19 juni
- Inloop: 18.30 – 19.00 uur (inclusief eten)
- Event: 19.00 - 21.30 uur
- Locatie: Hogeschool Rotterdam Adres: Museumpark (11e verdieping)
- Gratis toegang: bestel je tickets via YOURTICKET
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten?
Laat het ons weten via included@hr.nl
On Monday, June 19, State Secretary Alexandra van Huffelen (BZK), Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) and Minister Karien van Gennip (SZW) will be present at RUAS.
During this meeting they would like to talk to 100 (school and working) youth and (young) adults (18-40 years) with an Afro-Caribbean background, about the impact of the slavery past in the present.
Come with your class, colleagues or friends. This is the event where you can share your experiences with discrimination, racism and anti-black racism. You can ask questions to the ministers and state secretary responsible for policy in the fields of education, social affairs and the relationship between the Netherlands and the Caribbean islands.
- Date: Monday, June 19
- Walk-in: 18.30 - 19.00 hrs (food included)
- Event: 19.00 - 21.30 hours
- Location: Rotterdam University of Applied Sciences
- Address: Museumpark (11th floor)
- Free Entry: Order a free ticket via YOURTICKET
aanbevolen.
Lola vers la Mar
For English scroll down
Van 1 tot 11 juni is de Rotterdam Pride Week
Loop mee met de Pride March aanstaande vrijdag of woon de filmvertoning van ‘Lola vers la Mer’ bij op woensdag 7 juni. En ontmoet elkaar na afloop op de borrel van HR Pride!
Aansluitend aan de film organiseren INCLUDED en HR Pride een borrel voor studenten en medewerkers. Leer nieuwe mensen kennen of praat met elkaar bij over inclusie en diversiteit op de hogeschool. Iedereen is welkom!
- Woensdag 7 juni
- 16:00h (zaal open 15:30)
- Museumpark, symposiumzaal (MP.H01.093)
- Aanmelden is niet nodig
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten?
Laat het ons weten via included@hr.nl
Rotterdam Pride Week is from 1- 11 June 2023! Join us at the Pride March, the screening of ‘Lola vers la mer’ or the Pride Week Social Drink! Following the film INLCUDED and HR Pride organize an informal meetup to get to know new people, catch up with friends and talk about diversity and inclusion at our school. All students and staff are welcome.
- Wednesday June 7th
- 16:00h (walk-in 15:30)
- Museumpark, symposiumroom (MP.H01.093)
- Not necessary to register in advance
Workshop Ontdek je roots
Komen jouw voorouders vermoedelijk uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba en wil je meer weten over genealogische bronnen met informatie over dit gebied, dan is de workshop op zaterdag 20 mei interessant voor jou. Onze experts helpen je op weg met het vinden van bronnen voor je familieonderzoek. Denk bijvoorbeeld aan de slavenregisters, maar ook de emancipatie registers. Deze en nog vele andere bronnen en hoe je deze kunt vinden en onderzoeken wordt behandeld.
Er komen nog andere workshops voor als je roots hebt in Suriname of voormalig Nederlands-Indië.
LINK aanmelden en meer info:
Workshop: Ontdek je roots | Caribische bronnen (voormalig Nederlandse Antillen) - De Bibliotheek Rotterdam
Expositie 'Zwartheid Onder Ogen Komen' | 'Facing Blackness'
Expositie 'Zwartheid Onder Ogen Komen' | 'Facing Blackness'
Op 12 mei is de laatste keer dat je de expositie ‘Zwartheid Onder Ogen Komen' kan bezoeken bij de Black Archives.
De expositie gaat over de beeldvorming over Zwarte mensen en de strijd daartegen. In 2021 was het tien jaar geleden dat de “Zwarte Piet Is Racisme” campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen racisme op de maatschappelijke agenda zette. Er is echter een lange onderbelichte geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.
The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor tentoonstellingen, inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. The Black Archives wordt gedragen door de organisatie New Urban Collective.
Daarnaast bestaat The Black Archives uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De meer dan 10.000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de voormalig Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer. Dit is een waardevolle aanvulling op literatuur die niet of nauwelijks besproken worden op scholen en universiteiten in Nederland.
Meer weten over The Black Archives? Check de insta @the_blackarchives of bezoek de website
Europese conferentie tegen racisme
Europese conferentie tegen racisme
Wat kunnen we leren van antiracistische initiatieven, groepen en bewegingen in heel Europa?
@pakhuisdezwijger organiseert donderdag 11 mei de Europese conferentie tegen racisme. Tijdens dit evenement worden initiatieven tegen racisme en discriminatie uit verschillende Europese landen vertoont en wordt hierbij stilgestaan. Wat kunnen we van elkaar leren? En welke invloed hebben lokale initiatieven om effect te sorteren?
Tijdens deze avond hebben we zowel plenaire als themaspecifieke breakoutsessies. Tijdens deze sessies wordt gekeken naar verschillende initiatieven uit verschillende plaatsen binnen Europa die werken aan een menselijker beleid en radicale en inclusieve democratie op lokaal niveau. Wat kunnen we doen om de kennisuitwisseling tussen deze lokale voorbeelden te bevorderen en hoe kunnen we samenwerken? Hoe kunnen lokale initiatieven ten slotte uitgroeien tot nationale en Europese initiatieven?
De voertaal van het evenement is Engels.
The Base Bookspace
The Base Bookspace
Een unieke winkel met boeken van alleen zwarte auteurs
The Base Bookspace verkoopt boeken van Zwarte schrijvers, uit Nederland en Europa maar ook uit Afrika, het Caraïbisch gebied en de beide Amerika’s. De website is nog niet geheel in het Nederlands beschikbaar. Er zitten echter ook Nederlandstalige boeken in het assortiment en contact opnemen kan zowel in het Engels als in het Nederlands.
Naast de online boekwinkel zijn er locaties in Rotterdam waar een deel te vinden is:
Een kleine selectie is te vinden in boekwinkel Bosch & De Jong in de Food Factory in Katendrecht. (Nico Koomanskade 1025, 3072LM Rotterdam)
En er is ook maandelijkse pop-up in KIOSK Rotterdam. De eerstvolgende is het weekend van 29 en 30 april (Voorburgstraat 207, 3032 ER Rotterdam).
The Base Bookspace is ontstaan uit een levenslange liefde van Lianne Enkhuizen voor het geschreven woord. Het is haar doel om boeken van zwarte auteurs te promoten. Elke maand worden vijf boeken aan de collectie toegevoegd met een focus op recent gepubliceerd werk van jonge auteurs.
The Base, gevestigd in Nederland, wil een platform bieden aan opkomende Afro-Nederlandse schrijvers en ook andere Afro-diaspora en Afrikaanse schrijvers promoten. Het is eveneens een thuisbasis voor de hele gemeenschap, inclusief LGBTQ+ auteurs en lezers.
Luister naar deze podcast (in het Engels) met de Base Bookspace-oprichtster Lianne Enkhuizen voor meer achtergrondinformatie. Er is ook een artikel en radio-interview.
Why do we protest?
Why do we protest?
Protesten, opstanden en demonstraties. We zien ze tegenwoordig steeds vaker. Onlangs werd de universiteit bezet vanwege haar banden met de fossiele industrie, gingen we de straat op voor betaalbare huisvesting, en protesteerden we om solidariteit te tonen met vrouwen in Iran. Hoe beginnen dergelijke opstanden en wat motiveert mensen om mee te doen? Is er een nieuwe generatie van protest? Hoe kunnen we al deze rellen interpreteren?
Toen George Floyd in 2020 door de politie van Minneapolis werd vermoord, gingen wel 26 miljoen mensen als reactie de straat op. Dat jaar vonden overal ter wereld Black Lives Matter-protesten plaats en die hebben sindsdien de politiek bepaald. Maar soortgelijke immense en spontane massamobilisaties hebben samenlevingen in de hele wereldgeschiedenis vorm gegeven. Naast de Black Lives Uprising van 2020 zijn dat de Arabische Lente van 2011, de Occupy Wall Street-beweging en zelfs de Franse Revolutie van 1789.
In de lezing 'Why do we protest?' zal dr. Benjamin Abrams het hebben over hoe massale opstanden in het verleden plaatsvonden en wat we kunnen leren om de protesten van vandaag beter te begrijpen, waarbij hij zich baseert op zijn binnenkort te verschijnen boek The Rise of the Masses waarin hij een nieuwe theorie over spontaan protest opbouwt.
Dr. Benjamin Abrams is docent sociologie aan de University College London en expert in de studie van politieke processen in democratische en autoritaire samenlevingen. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op revoluties, verzetsbewegingen en massamobilisatie.
- Wanneer: Dinsdag 25 april, 16:00-17:30 (inloop 15:50)
- Locatie: L0.02, Sander Building, Campus Woudestein, Institutenlaan, 3062 PA Rotterdam
- Entree: gratis
Meer informatie op: https://www.eur.nl/en/events/why-do-we-protest-2023-04-25
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten?
Laat het ons weten via included@hr.nl
RAMADANBOOT 2023
RAMADANBOOT 2023
Heerlijk dineren tijdens een rondvaart op de Maas! Kom gezellig varen in het kader van de Ramadan en maak een geweldige iftar mee!
Naast een heerlijk menu, kan je ook genieten van een interessant programma, waaronder een lezing en een quiz om je kennis te testen. Terwijl je geniet van de heerlijke gerechten, kan je ook genieten van het prachtige uitzicht op de Rotterdamse haven. De boot biedt de perfecte omgeving om te ontspannen en te genieten van de sfeer van de Ramadan.
Datum: 16 april 2023
Locatie: Plantagelaan 3 - 3063 NG Rotterdam
Programma
- 18:30 - Inloop
- 19:00 - Schip vertrekt voor rondvaart
- 19:15 - Welkomstwoord
- 19:20 - Start programma
- 20:47 - Adhaan: Oproep tot het gebed
- 20:47 - Iftar
- 21:00 - Genieten van de rondvaart!
- 22:00 - Het schip meert aan in Rotterdam
Aanmelden voor de RamadanBoot2023 kan via deze link!
Iftar INCLUDED x SV Qalam 11 april
INCLUDED organiseert in samenwerking met studentenvereniging Qalam op dinsdag 11 april een iftar op locatie Museumpark. Aanmelden is gratis voor studenten van Hogeschool Rotterdam en kan via deze link! https://www.aanmelder.nl/143618/subscribe
Expo - GEWOON ZIJN. VAN EBRY AYDIN
Expo - GEWOON ZIJN. VAN EBRY AYDIN
Vanaf 23 februari t/m 23 mei is op de derde verdieping in de Luisterlobby van het Verhalenhuis een nieuwe (luister)expositie:
‘Gewoon zijn’ van Ebru Aydin
Een tentoonstelling met portretten en (audio)verhalen van jonge moslimavrouwen in Nederland. Ebru gaat middels foto’s en persoonlijke verhalen op zoek naar hun ‘sense of belonging’, ofwel hun gevoel van verbondenheid, geborgenheid en erbij horen.
Gewoon zijn
Al generaties lang zijn moslimvrouwen onderdeel van de Nederlandse samenleving. Ebru Aydin onderzoekt op welke manier moslimvrouwen zich onderdeel voelen van de Nederlandse maatschappij. Waar en wanneer heb je het gevoel dat je ergens bij hoort? Wanneer voel je je verbonden en geborgen?
Met portretfoto’s, persoonlijke verhalen en objecten vertelt ze het verhaal van twaalf generatiegenoten, jongvolwassen moslimvrouwen in Nederland. Kom langs en maak kennis met Sara Aljić, Tasniem Anwar, Nezaket Aydin, Hadiatou Barry, Dilara Bilgiç, Zeinab el Bouni, Kadigia Farah, Fitria Jelyta, Wietske Merison, Sana Mulay, Yusser Salih en Laura de Vries.
Tezhip
De portretten zijn omringd met randversieringen en ornamenten, welke ook wel tezhip wordt genoemd. Tezhip is een van de meest voorkomende traditionele Islamitische decoratiekunsten, waarbij gebruik wordt gemaakt van patronen van planten en symmetrische vormen. De term tezhip betekent in het Arabisch ‘vergulden’. Een laagje goud of natuurlijke pigment verf wordt aangebracht als decoratie. Deze vorm van versiering wordt eeuwenlang toegepast bij waardevolle objecten zoals manuscripten en de Koran.
-
Wanneer: 23 feb. t/m 23 mei 2023, dagelijks tussen 11:00 – 17:00
-
Locatie: Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam
-
Entree: gratis
Meer informatie op:
https://verhalenhuisrotterdam.nl/do-23-feb-opening-luisterexpositie-gewoon-zijn-van-ebru-aydin/
Iftar 11 april
INCLUDED organiseert in samenwerking met studentenvereniging Qalam op dinsdag 11 april een iftar op locatie Museumpark. Aanmelden is gratis voor studenten van Hogeschool Rotterdam en kan via deze link!: https://www.aanmelder.nl/143618/subscribe
Foto: Ebru Aydin
Nationaal Jongeren Event Discriminatie en Racisme
Nationaal Jongeren Event Discriminatie en Racisme
Op 21 maart is het de Internationale Dag tegen Discriminatie en Racisme. Een dag die nog te weinig aandacht krijgt in Nederland, terwijl er voldoende voorbeelden van racisme en discriminatie in de samenleving zijn waar studenten en young professionals dagelijks mee te maken hebben. Denk aan: etnisch profileren, stage-/arbeidsmarktdiscriminatie, discriminatie in de horeca en zorg. Samen met diverse antiracisme organisaties werkt de NCDR aan gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit. Dit kunnen wij niet alleen; we hebben ook jou nodig!
Doe mee! Toegang is gratis!
Kom met je klas, collega’s of vrienden. Dit is het evenement waar je kennis kan opdoen over verschillende vormen van racisme en discriminatie, vragen kan stellen, ervaringen met elkaar kan uitwisselen en handvatten krijgt hoe hiermee om te gaan.Je kunt er ook zonder kosten een maaltijd genieten.
Wensen
De locatie (Jaarbeurs Utrecht) en programma zijn toegankelijk voor mensen met auditieve, visuele en motorische beperkingen. Bij specifieke wensen kan contact opgenomen worden via conferentie@bureauncdr.nl.
Aanmelden kan via yourtickets.nl/bureauncdr
Programma 21 maart Jaarbeurs Utrecht
- 15.00 – 15.30 Inloop
- 15.30 – 15.35 Aftrap door dagvoorzitter Dionne Abdoelhafiezkhan
- 15.35 – 15.45 Welkomstwoord door de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme
- 15.45 – 16.00 Quiz over diversiteit, inclusie en antidiscriminatie in Nederland
- 16.00 – 16.25 Keynote spreker Domenica Ghidei Biidu
- 16.25 – 16.30 Intermezzo
- 16.30 – 17.00 Panelgesprek over antisemitisme, anti-moslim racisme en anti-zwart racisme met Lievnath Faber, Hanane Abouellotfi en Simion Blom
- 17.00 – 17.15 Break
- 17.15 – 17.45 Panelgesprek over anti-(Oost) Aziatisch racisme, antiziganisme en LHBTIQ+ discriminatie met Hui Hui Pan, Sabina Achterbergh en Sorab Roustayar
- 17.45 – 18.00 Quiz portretten
- 18.00 – 18.10 Slotwoord door de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme
- 18.10 – 18.15 Spoken word
- 18.15 – 19.30 Ontmoeten en napraten tijdens gezamenlijk diner
Foto: Merel Hegenbart
Mediatheek Hogeschool Rotterdam
Februari is Black History Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen uit de Afrikaanse diaspora.
Deze week: een reeks boeken uit de mediatheek van Hogeschool Rotterdam
Als contactpersoon en collectiespecialist voor het Instituut voor Lerarenopleidingen, heeft Elvira Caneda Cabrera gekeken naar boeken uit de collectie van Hogeschool Rotterdam (er staat ook een e-book bij) die interessant zijn in het kader van Black History Month.
Afgelopen jaren zijn er steeds meer publicaties verschenen waarin meer aandacht is voor een gedeelde geschiedenis. Deze boeken zijn soms in opdracht van instellingen geschreven die onderzoek doen naar hun rol in het verleden.
Hierbij een overzicht van de ‘black history’ publicaties uit de mediatheekcollectie van Hogeschool Rotterdam.
Rotterdam in de slavernij
Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie. Hoe de Atlantische slavernij aanwezig was in Rotterdam en hoe Rotterdam aanwezig was in het Atlantisch gebied, met name in Suriname en op Curaçao, wordt duidelijk in dit boek… Toen al was slavernij niet voor alle Rotterdammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken.
Je kunt dit boek lenen via de mediatheek
Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging
Rotterdam is een superdiverse stad. Hoe komt dat tot uiting in de hedendaagse stadscultuur en hoe wordt deze diversiteit beïnvloed door postkoloniale ervaringen? In dit verfrissende boek komen vele ervaringsdeskundigen aan het woord.
Je kunt dit boek lenen via de mediatheek
Het koloniale verleden van Rotterdam
´Van economie en politiek tot architectuur en museale collecties, van een 'ethische roeping' en voor- en naoorlogse migratieverhalen tot hedendaagse debatten in de stad. Alles komt aan bod in dit boek over het koloniale verleden van Rotterdam´.
Je kunt dit boek lenen via de mediatheek
English version of this book: Colonialism and slavery : an alternative history of the port city of Rotterdam | Direct access to the E-Book
This book is based on three books in Dutch that were published in 2020 as the result of an assignment given by Rotterdam Municipality to the Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies (Kitlv-Knaw) to investigate the city's colonial past and links with slavery.
Wij slaven van Suriname | Anton de Kom
Het eerste boek waarin de Surinaamse geschiedenis beschreven werd vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaaf gemaakte die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.
Je kunt dit boek lenen via de mediatheek.
Anangsieh Tories - Verhalen van de spin uit Suriname | Anton de Kom
In ‘Anangsieh Tories’ geeft Anton de Kom zijn eigen draai aan de sprookjesachtige verhalen over de slimme, gewiekste spin. De verhalen betoveren de lezer door hun vitaliteit, knisperende frisheid en rijke verbeeldingskracht.
Je kunt dit boek lenen via de mediatheek
Fortuna's Kinderen | Annajet van der Zijl
Een trans-Atlantische familiekroniek. Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?
Je kunt dit boek lenen via de mediatheek
Wij slaven van Suriname
Februari is Black History Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen uit de Afrikaanse diaspora.
Deze week: 'Wij slaven van Suriname'
Het boek ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom is een klassieker. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. Het is zowel een literair meesterwerk als een persoonlijke en algemene geschiedschrijving. En een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting.
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten? Laat het ons weten via included@hr.nl
De Verstikking
De Verstikking
Februari is Black History Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen uit de Afrikaanse diaspora.
Deze week: het boek De verstikking van HR-docent Cherly Chotkan
De verstikking’ vertelt het verhaal van Chaya Mahadev, een jonge, moderne vrouw en telg van de familie Mahadev. De Mahadevs zijn een bekende en vooraanstaande familie binnen de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Enkele jaren geleden besloot Chaya zich te distantiëren van haar familie én de verwachtingen die zij van haar hadden.
Als beginnend journaliste bij de Rotterdamse Courant krijgt ze de opdracht om een artikel over haar familie te schrijven ter gelegenheid van het gouden huwelijk van haar grootouders, dat groots zal worden gevierd. Ze wordt hierbij geconfronteerd met haar verleden en een familie die ze liever kwijt dan rijk is. Chaya komt voor een aantal morele dilemma’s te staan. Ze merkt hierbij op dat ze niet de enige is die keuzes zal moeten maken die verstrekkende gevolgen zullen hebben. Kiest Chaya voor wat zij het juiste vindt of laat zij zich leiden door de verwachtingen van haar familie….
De Verstikking is te bestellen via https://csr-books.nl/ en is ook te koop bij Kantoorboekhandel van Atten in Pijnacker en de Bruna in Pijnacker en Nootdorp.
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten? Laat het ons weten via included@hr.nl
IN THE BLACK FANTASTIC
Februari is Black History Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen uit de Afrikaanse diaspora.
Deze week: IN THE BLACK FANTASTIC
Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. IN THE BLACK FANTASTIC toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme.
SOUNDSUITS
IN THE BLACK FANTASTIC laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond.
KUNSTHAL x LANTARENVENSTER presenteren een extensief filmprogramma bij de tentoonstelling IN THE BLACK FANTASTIC. Van invloedrijke klassiekers, tot relevante zwarte makers van dit moment. Het programma is kleurrijk, verleidelijk, krachtig en kaart met grenzeloze verbeeldingskracht racisme en sociale ongelijkheid aan.
- 08.02 SPACE IS THE PLACE (1974)
- 21.02 HYÈNES (1992)
- 28.02 SORRY TO BOTHER YOU (2018)
- 16.03 ATLANTIQUE (2019)
- 22.03 TOUKI BOUKI (1973)
Meer weten over het programma van IN THE BLACK FANTASTIC? Bezoek de websites van LantarenVenster en de Kunsthal.
Bron: LantarenVenster en Kunsthal Rotterdam
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten? Laat het ons weten via included@hr.nl
Chinees nieuwjaar
Een weekend vol evenementen rondom Chinees Nieuwjaar
Van 22 januari tot en met 5 februari zijn er talrijke evenementen om Chinees Nieuwjaar te vieren. Die zijn te vinden op de site Rotterdam Chinese New Year. In het interview op hr.nl/included met Takpin, die studeert én werkt aan de hogeschool, lees je meer over de viering.
Ook dit weekend kun je op heel veel plekken in de stad Chinees Nieuwjaar (mee)vieren en meteen ook kennismaken met het prachtige culturele erfgoed rondom deze speciale feestdagen. Er is onder andere een vlaggenparade, op verschillende plekken kun je de leeuwen- en drakendans zien, is er in de markthal een chinees dorp waar je kunt luisteren naar muziek, je naam kan laten kalligraferen in Chinese letters, leer je over de theeceremonie en kun je geluk scoren met fortune cookies.
Alle activiteiten kun je vinden op rcny.nl
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten? Laat het ons weten via included@hr.nl
Wetenschappelijke bronnen over de Afrikaanse cultuur
Wetenschappelijke bronnen over de Afrikaanse cultuur
Wekelijks verrassen we jullie met een inspirerende kijk-, luister- of een leestip. Deze tip kregen we van een medewerker van Laudius: Een overzicht van vooraanstaande universiteitsbibliotheken met bijzondere collecties over Afrika. Handig als je voor je scriptie op zoek gaat naar betrouwbare informatie. Of omdat het je gewoon persoonlijk interesseert natuurlijk.
Als je op een wetenschappelijke wijze meer wil ontdekken over de Afrikaanse cultuur is er dit handige overzicht met daarin o.a. de bibliotheken van de Cairo University, University of Ghana en de University of Addis Ababa. Leer alles over de Afrikaanse geschiedenis, de talen, muziek, beeldende kunst, religie en filosofie aan de hand van honderdduizenden boeken, films en artikelen. Het overzicht samengesteld door Laudius, een organisatie voor online thuisstudies, kijk op Laudius.
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten? Laat het ons weten via included@hr.nl
Pride Night Pathé
ONTDEK DE PRIDE NIGHT BIJ PATHÉ
Elke eerste woensdag van de maand verzorgt Pathé de Pride Night. Geniet bij de Pride Night van één van de mooie LHBTIQ+ films. Beleef samen film met de LHBTIQ+ community. Elke maand maakt Pathé de nieuwe film bekend en start meteen ook de voorverkoop.
De Pride Night draait in 14 bioscopen door heel het land. Ook in Rotterdam op het Schouwburgplein. De eerste van 2023 is vanavond 11 januari met de film ‘Two’. De film begint om 18.15 uur.
Pride Night
✔ De mooiste LHBTIQ+ films
✔ Elke eerste woensdag van de maand
✔ Zie regelmatig voorpremières en events
Over de film Two (2021)
Omer en Bar zijn tot over hun oren verliefd en hebben maar één doel: een gezin stichten. Een zaaddonor moet de weg daar naartoe zijn. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Na de eerste afspraak bij de spermabank komen er een tweede, derde en vierde afspraak. Wat zo hoopvol en mooi in de oren klonk, lijkt al snel een uitzichtloze situatie. Totdat Yoni, de ex-partner van Omer, opnieuw in hun leven komt en ook nog eens een perfecte match als zaaddonor blijkt te zijn. Het verliefde koppel wordt geconfronteerd met een groot dilemma: zorgt deze match voor geluk of ongeluk?
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten? Laat het ons weten via included@hr.nl
'Ga terug en haal het'
'Ga terug en haal het'
Wekelijks verrassen we jullie met een inspirerende kijk-, luister- of een leestip. Deze week de documentaire 'Ga terug en haal het'. Een documentaire waarin Clarice Gargard kijkt naar de geschiedenis van zwart verzet in Nederland.
Over de documentaire
Black Lives Matter zette in 2020 de hele wereld op z’n kop. Maar zijn de protesten daadwerkelijk een kantelpunt voor positieve verandering geweest? In 'Ga terug en haal het' gaat regisseur Clarice Gargard op onderzoek uit. Ze reist door tijd en ruimte en haalt herinneringen van alledaagse verzetsstrijders op in Nederland, Suriname en Curaçao over het heden, verleden én de toekomst van zwart verzet. Hoe creëer je zelf de kantelpunten die voor verandering zorgen?
De inspirerende documentaire is hier te vinden.
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip om uit te lichten? Laat het ons weten via included@hr.nl
Documentaireserie - Love on the Spectrum
Documentaireserie - Love on the Spectrum
Op Netflix staat een documentaireserie: Love on the Spectrum volgt jongvolwassenen met autisme, die aan het daten slaan of vertellen over hun relatie.
Het kan voor iedereen moeilijk zijn om liefde te vinden. Voor jongvolwassenen op het autismespectrum biedt de onvoorspelbare datingwereld zo zijn eigen uitdagingen.
De documentaireserie is te zien op Netflix
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip? Laat het ons weten via included@hr.nl
Bron: Love on the Spectrum op Netflix over liefdesleven van autisten (elle.com)
Longread - Hoe bewust ben jij je van je vooroordelen?
Longread - Hoe bewust ben jij je van je vooroordelen?
We maken elke dag honderden snelle beslissingen over mensen, gebaseerd op onze ingebouwde vooroordelen. Meestal zijn die onschuldig - zoals naast wie je gaat zitten in de bus - maar soms kunnen onbewuste vooroordelen kwalijke gevolgen hebben voor onszelf of voor anderen.
Het goede nieuws: het is mogelijk om je eigen vooroordelen te herkennen vóór je handelt. Hoe doe je dat? In deze longread van NPO Kennis krijg je antwoord op de vragen:
- Wat zijn onbewuste vooroordelen?
- Waar komen onbewuste vooroordelen vandaan?
- Hoe beïnvloeden onbewuste vooroordelen ons dagelijks leven?
- Kan ik iets doen aan mijn onbewuste vooroordelen?
Benieuwd naar de longread? Check NPO kennis.
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip? Laat het ons weten via included@hr.nl
The Death and Life of Marsha P. Johnson
Victoria Cruz onderzoekt in deze waargebeurde documentaire de mysterieuze dood van haar vriendin Marsha P. Johnson (1992). Johnson was een zwarte transvrouw en LHBTQIA+-activist.
Ze werd dood gevonden in de Hudson River in 1992. Volgens de politie was het zelfmoord, maar velen in de LGBTQIA+ gemeenschap geloven dat ze is vermoord. Deze documentaire schijnt nieuw licht op de zaak door gebruik te maken van archiefinterviews met Johnson en nieuwe interviews met Johnson’s familie, vrienden en medeactivisten probeert Cruz te achterhalen wat er echt is gebeurd.
The Death and Life of Marsha P. Johnson werd geregisseerd door onderzoeksjournalist David France, bekend van de docu How to Survive A Plague.
De documentaire is te zien op Netflix.
De voorhoede
De voorhoede
Vrijpostige gesprekken met rolmodellen van kleur over discriminatie en integratie.
Het debat over discriminatie en integratie lijkt steeds verhitter te worden. Hoofdoorzaak is onwetendheid over en angst voor elkaar, zeggen de mensen in dit boek. Ook zij werden geconfronteerd met vooroordelen. Toch haalden ze de top. Hoe deden ze dat? Hoe belangrijk was de rol van hun ouders? Is er in Nederland inderdaad sprake van ‘systemisch racisme’, zoals premier Rutte zegt? En wat mogen (nakomelingen van) migranten die niet slagen zichzelf aanrekenen?
Boudewijn Geels en Elfanie toe Laer interviewden 25 geslaagde voorbeelden van integratie, zoals Gerald Roethof, Sigi Lens, Esmah Lahlah, Franc Weerwind, Sylvana Simons, Andy Kraag, Shirin Musa en Patrick ‘Rudeboy’ Tilon. Het werden open interviews waarin de ongemakkelijke vragen niet geschuwd werden. Het boek is een onmisbaar voor iedereen die wil weten hoe de multiculturele samenleving er voorstaat. En een must-read voor jonge, ambitieuze Nederlanders met een migratieachtergrond. Want wat deze 25 konden, kunnen zij ook.
Het boek is te koop via de website van Uitgeverij De Kring.
Bron: https://www.uitgeverijdekring.nl/de-voorhoede
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip? Laat het ons weten via included@hr.nl
Workshop: Hoe vind ik mijn Caribische voorouders?
Workshop: Hoe vind ik mijn Caribische voorouders?
De Caribbean Ancestry Club nodigt iedereen uit om op zaterdag 12 november deel te nemen aan de workshop in het Nationaal Archief in Den Haag.
In het Nationaal Archief zijn officiële documenten te vinden die betrekking hebben op de Caribische voorouders, soms wel tot 5 of meer generaties terug. Er zullen familieonderzoeksspecialisten van het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) aanwezig zijn, evenals andere Caribische archiefspecialisten. Door dit evenement te organiseren, wil The Caribbean Ancestry Club voorouderlijk onderzoek toegankelijker maken voor de Caribische gemeenschap.
De workshop wordt afgesloten met een borrel en is er tijd om de tentoonstelling Kòrsou-Curaçao te bezoeken. Meer over deze tentoonstelling is te vinden in ons tip-overzicht.
Aanmelden voor de workshop: link.
Foto: Caribbean Ancestry Club
Kòrsou-Curaçao
Kòrsou-Curaçao
Oktober is Black Achievement Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder.
Deze week de tentoonstelling: 'Kòrsou-Curaçao'
Stemmen van toen, mensen van nu van het Nationaal Archief in Den Haag is te bekijken tot 20 november.
De tentoonstelling combineert archiefstukken uit de collectie van het Nationaal Archief met verschillende visies op het eiland. Zo geeft een selectie uit de unieke verzameling audio-opnames, de Zikinzá-collectie en een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen.
Ook komen Curaçaoënaars van nu aan het woord over de onderwerpen uit de tentoonstelling. In de tentoonstelling zijn interviews en foto’s te bekijken die gemaakt zijn door de Curaçaose fotograaf, documentairemaker en culturist Selwyn de Wind. Daarnaast laten kunstenaars met hun werk zien hoe zij aankijken tegen de vijf thema’s in de tentoonstelling: oorspronkelijke bewoners, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur.
Er is werk te zien van Quentley Barbara, Elvis Chen, Melissa Cijntje, Avantia Damberg, Ruben La Cruz & Karolien Helweg, Travis Geertruida, Kevin Osepa, Imani Specht en Gilleam Trapenberg. Rachel Rumai Diaz sluit de expositie af met een Spoken Word opname.
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip? Laat het ons weten via included@hr.nl
The Black Archives
The Black Archives
Oktober is Black Achievement Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder.
Deze week de tentoonstelling: 'Zwartheid Onder Ogen Komen'
The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor tentoonstellingen, inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. The Black Archives wordt gedragen door de organisatie New Urban Collective.
Momenteel is de tentoonstelling 'Zwartheid Onder Ogen Komen' te bezoeken. Deze gaat over de te lang onderbelichte geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.
Daarnaast bestaat The Black Archives uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De meer dan 10.000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de voormalig Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer. Dit is een waardevolle aanvulling op literatuur die niet of nauwelijks besproken worden op scholen en universiteiten in Nederland.
Meer weten over The Black Archives? Check de insta @the_blackarchives of bezoek de website
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip? Laat het ons weten via included@hr.nl
Spoken Word Event: Flowetry
Spoken Word Event: Flowetry
Oktober is Black Achievement Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder.
Deze week: het spoken word event: Flowetry
Zaterdag 15 oktober in de Doelen Studio: Een avond vol woordkunst, lyrisism en ritmische stiltes die je de tijd geven om de flow te ervaren. Veteranen en vedettes in de spoken word, poetry, dichter scene etc. worden samengebracht, waarbij er ook ruimte is voor aanstormend talent.
Entree: Gratis
Hieronder een overzicht van andere evenementen van Black Achievement Month in Rotterdam:
- Pure love sessions
16 oktober | 17:00 - 19:00
Culth North
Insulindestraat 60
Rotterdam - Ailey (2020) Première
18 oktober | 19:30 - 21:00
LantarenVenster
Otto Reuchlinweg 996
Rotterdam - Tak Tori Talkshow
19 oktober | 20:30 - 22:00
De Doelen
Schouwburgplein 50
Rotterdam - The Watermelon Woman
24 oktober | 19:30 - 21:05
LantarenVenster
Otto Reuchlinweg 996
Rotterdam
Dit jaar vindt het festival van de Black Achievement Month van 1 oktober t/m 31 oktober plaats in Almere, Amsterdam, Den Haag, Leiden, Middelburg, Utrecht en Rotterdam. De gehele maand zijn er evenementen georganiseerd met als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten.
Meer informatie over alle evenementen is te vinden op de website van Black Achievement Month
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip? Laat het ons weten via included@hr.nl
Omroep Zwart - 'Een Gat In Mijn Hart'
Omroep Zwart - 'Een Gat In Mijn Hart'
Oktober is Black Achievement Month. In deze maand wijden we onze tips aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder.
Deze week: ‘Een Gat In Mijn Hart’, de debuutdocumentaire van Omroep ZWART. Deze bijzondere documentaire is uitgebracht naar aanleiding van de 30-jarige herdenking van de Bijlmerramp die op 4 oktober 1992 plaatsvond.
Akwasi Ansah gaat samen met lotgenoten de confrontatie met hun gedeelde trauma aan. Zij hebben de vliegramp in de Bijlmer van dichtbij meegemaakt. Welke plekken hebben de ervaringen van toen vandaag de dag nog in hun leven? Is het trauma iets om op te lossen of juist iets wat de ruimte verdient om er te zijn?
‘Een Gat In Mijn Hart’ is bedacht door Akwasi Ansah, geregisseerd door Olivier Garcia en geproduceerd door YallaDocs.
De documentaire is door het Nederlands Filmfestival geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie.
Bekijk ‘Een Gat In Mijn Hart’ op NPO Start’
Officiële trailer:
Heb jij ook een kijk-, luister- of leestip? Laat het ons weten via included@hr.nl
Transgenderwet: De discussie over m/v ⚧️
Transgenderwet: De discussie over m/v ⚧️
De Tweede Kamer debatteerde deze week over een nieuwe transgenderwet. Die moet ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om het geslacht in je paspoort te veranderen. In deze aflevering van Lang Verhaal kort legt presentator Marco je uit wat die nieuwe wet precies zegt en waarom daar zoveel discussie over is.
De podcast is te beluisteren via de site van NPO 3fm en Spotify:
Koloniaal Rotterdam
Koloniaal Rotterdam, Stad van vandaag en morgen
Het boek Koloniaal Rotterdam laat je kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de doorwerking daarvan in de stad van vandaag. Het boek is gratis op te halen in alle bibliotheken in de stad.
Totstandkoming van het boek
Op 14 november 2017 nam de Rotterdamse gemeenteraad de motie Rotterdams slavernijverleden aan van Peggy Wijntuin, die van van 2006 tot 2018 gemeenteraadslid voor de PvdA was.
In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.
Op 31 oktober 2020 is het resultaat van het onderzoek gepresenteerd in drie boeken: Het koloniale verleden van Rotterdam, Rotterdam in de slavernij en Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging. Om het resultaat uit het onderzoek toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers zijn deze drie boeken samengevat in dit nu uitgekomen boek 'Koloniaal Rotterdam'.
Het boek wil ‘halen en brengen’ omzetten in ‘verhalen en samenbrengen’. Dat begint met interesse in de eigen en elkaars geschiedenis. Want ‘Als je wilt begrijpen hoe de huidige maatschappij in elkaar steekt, moet je het verleden kennen’, aldus Peggy Wijntuin.
Naast dat het boek gratis in alle Rotterdamse bibliotheken te verkrijgen is, is de digitale versie per 1 juli 2022 ook beschikbaar op de websites van het Stadsarchief.
Bekijk op Kaartlaag.rotterdam.nl een plattegrond met alle bibliotheken in Rotterdam.
(Bron: vandaagenmorgen.nl)
Colonial Rotterdam, City of today and tomorrow The book Colonial Rotterdam introduces you to the colonial history of Rotterdam and its impact on today's city. The book is available for free at all city libraries.
Creation of the book
On November 14, 2017, the Rotterdam city council adopted the motion Rotterdams slavery past from Peggy Wijntuin, who used to be a councillor for the PvdA, from 2006 to 2018.
Commissioned by the Municipality of Rotterdam, the Royal Institute of Language, Land and Ethnology (KITLV) has conducted research into Rotterdam's colonial and slavery past.
On October 31, 2020, the research was presented in three books: Rotterdam's colonial past, Rotterdam in slavery and Rotterdam, a postcolonial city on the move. To make the results of the research accessible to all Rotterdammers, these three books have been summarized in this now published book: 'Koloniaal Rotterdam'.
The book aims to convert 'back and forth conversations' into 'stories and bringing together'. That starts with an interest in one's own and each other's history. Because 'If you want to understand how today's society works, you have to know the past,' says Peggy Wijntuin.
In addition to the book being accessible for free in all Rotterdam libraries, the digital version will also be available on the websites of the City Archives from July 1, 2022.
View a map with all libraries in Rotterdam on kaartlaag.rotterdam.nl.
(Source: vandaagenmorgen.nl)
Podcast ONBESPROKEN - islamofobie
Podcast ONBESPROKEN - Islamofobie
In de podcast ONBESPROKEN van de SESI Community Center gaan de makers in gesprek met Koran Ali en Halil Karaaslan over islamofobie (moslimdiscriminatie en moslimhaat). Ze hebben het over de definitie van islamofobie en welke gevolgen dit heeft voor individuen. Ook welke rol media, politiek en onderwijs spelen bij islamofobie.
De podcast is te beluisteren via Spotify:
Antiracisme in de praktijk
Podcast New Female Leaders – Antiracisme in de praktijk
In deze podcast van New Female Leaders wordt gesproken met diversiteits- en inclusie expert Chanel Matil Lodik. Chanel is zakenvrouw, marketing expert, auteur, influencer en spreker. Afgelopen najaar verscheen van haar hand ‘Het antiracisme handboek’, waar we ook een tip over hebben gepubliceerd.
Chanel gaat openhartig in gesprek over racisme, antiracisme, de rol die je hebt als opvoeder en hoe Chanel zelf haar zoon opvoedt en hierbij tegen zaken aanloopt als onbewuste vooroordelen en stereotyperingen. Want hoe voed je antiracistisch op? Wat is hierbij belangrijk?
Onderwerpen die behandeld worden in de podcast:
- Wat antiracisme is en waarom dat iets anders is dan ‘niet racistisch’ zijn.
- Waarom het belangrijk is je bewust te zijn van je privileges.
- Hoe je je kinderen antiracistisch opvoedt.
- Waarom we van mensen van kleur of van Zwarte mensen niet mogen vragen ons te onderwijzen over racisme.
- Hoe belangrijk het is om uit te vinden wie je bent en dat je je hierin niet hoeft te voegen naar de sociale norm(en).
- Hoe stereotyperingen kinderen al op jonge leeftijd beïnvloeden.
- Waarom impact vóór intentie gaat.
De podcast is te beluisteren via Spotify en Youtube:
Danny’s wereld - Nacht in Ter Apel
Danny’s wereld - Nacht in Ter Apel
Honderden asielzoekers slapen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Tegelijkertijd protesteert de lokale bevolking tegen de komst van nog meer asielzoekers.
Danny Ghosen gaat in gesprek met bezorgde inwoners van Ter Apel en asielzoekers die leven in onzekerheid tussen het vuil in de open lucht.
29 jaar geleden verbleef Danny zelf in een asielzoekerscentrum niet ver van Ter Apel. De verschillen met destijds zijn groot. Toen hielpen de Nederlanders hem, nu protesteren ze. Toen kreeg Danny onderdak, nu slapen de mensen buiten, zonder enige voorzieningen.
Bekijk de aflevering via NPO Start: Nacht in Ter Apel
Keti Koti Tips
Keti Koti Tips
In het kader van het vieren en herdenken van de afschaffing van de slavernij (Keti Koti) in de maanden juni en juli een uitgebreide tip van onze hoofdredacteur Ludmilla Molina. Ze verzamelde boeken, podcasts, exposities en TV-programma’s.
Tip: De tijd zal ons leren (podcast)
Begin dit jaar boekte ik een theatervoorstelling bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Op de website bekeek ik andersoortige initiatieven van Het Nationale Theater, het vaste theatergezelschap van de schouwburg, en ontdekte de Podcast ‘De tijd zal ons leren’ gemaakt door Roman Vrede.
Zij is actrice, theatermaker en bekend van diverse TV-series en films. ‘De tijd zal ons leren’ is een inspirerende podcast over de onbekend, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd in de 18e en 19e eeuw. Onbekende verhalen overopstand envan verzetshelden, een onmisbare geschiedenis die nog niet bekend is bij velen van ons.
De helden van verzet
Het bijzondere van deze podcast is dat de verhalen worden verteld vanuit het perspectief van de tot slaafgemaakten. Deze verhalen over verzet geven ons allen een nieuw inzicht in onze gezamenlijke geschiedenis.
Een mooie quote uit de podcast: “De jager zal nooit het perspectief van de leeuw beschrijven”. Verzetshelden zoals Queen Nanny, Tula, Bernardus Smijtegelt, NegreWamons en Martha Christina Tiahahu komen ter sprake. Maar ook kleinere heldenverhalen en het individuele verzet op de plantages komen aanbod. Uitbovenstaand rijtje kende ik zeker niet alle namen. Dat is het interessante: je ontdekt in de podcast nog veel meer personen.
Informeer je
Alle studenten en medewerkers van Hogeschool Rotterdam nodig ik uit om zich te informeren door er meer over te lezen, luisteren of te kijken. Hoe meer invalshoeken je kent, hoe rijker jouw eigen perspectief is. Daarom naast de podcast nog een rijtje met tips uit verschillende categorieën. Maar om die tips beter te begrijpen vertel ik eerst iets hoe de emancipatie zich ontwikkelde na de afschaffing van de slavernij.
Emancipatiewet 1873
Het altijd aanwezige verzet onder de tot slaafgemaakten maakte de slavernij onhoudbaar. En leidde ertoe dat het Koninkrijk der Nederlanden met de invoering van de Emancipatiewet de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863 afschafte. Belangrijk om te noemen is dat plantage eigenaren schadeloos gesteld werden voor het verlies aan arbeid en bezit. Terwijl de voormalig slaafgemaakten inmiddels 'vrije' personen verplicht hetzelfde werk op de plantages moesten blijven doen.
In Suriname werd Staatstoezicht ingesteld waarbij het verplicht was nog 10 jaar als contractarbeider op de plantage te werken in Suriname en op de Nederlandse Antillen in de vorm van Paga Tera. Een systeem waarbij voormalig slaafgemaakten verplicht een aantal dagen per jaar voor de plantage-eigenaar (de shon) moest werken en hun stukje land beschikbaar moest stellen om de koeien van de shon erop te laten grazen.
Emancipatie in 2022
Het woord emancipatie in relatie tot slavernij staat voor 'vrijlaten van tot voormalig slaafgemaakten'. Emancipatie anno nu staat voor 'het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie'.
Na invoering van de Emancipatie wet in 1863 was de nieuwe koloniale samenleving niet gelijkwaardig. Nog altijd werken koloniale invloeden door in onze huidige samenleving, denk aan onder-advisering op basisscholen of de recente Toeslagenaffaire waar bepaalde groepen mensen in Nederland mee te maken kregen. Tegelijkertijd worden er steeds meer emancipatiebewegingen en initiatieven gestart.
Met de zomervakantie voor de boeg wens ik je veel kijk-, luister- en leesplezier!
Exposities & Boeken 'The Black Archives'
The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, tentoonstellingen en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.
Boek 'Wij slaven van Suriname'
Het boek ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom is een klassieker. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. Het is zowel een literair meesterwerk als een persoonlijke en algemene geschiedschrijving. En een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting.
Journalistiek platform 'Oneworld'
Een deel van Oneworld’s missie is: ‘Wij vinden dat de wereld eerlijker en duurzamer moet én kan. We noemen dat journalistiek voor rechtvaardigheid. We verrassen je met nieuwe invalshoeken, dwarsverbanden of ongehoorde perspectieven. Zodat je nieuwe dingen leert en nog bewuster wordt dan je al was – want OneWorld lees je (vaak) bewust’’.
Televisie: 'Omroep Zwart'
De Omroep Zwart slaat bruggen tussen wat je kent, en wat je nog niet kende. ZWART begint altijd met een vraag. Waarom doe jij dat nét even anders dan ik? Waarom is dat belangrijk voor je? Vertel het me. Ik wil het graag weten. En dan… ruimte voor het antwoord. Dus we vragen, in plaats van stellen. Want eigenlijk is een gesprek zonder vragen, helemaal geen gesprek. Pas als we verder kijken dan kleur, voorkeur, afkomst, geaardheid, achtergrond of beperking krijgen we de kans om elkaar beter te leren kennen, elkaar te vertrouwen, en, wie weet, vrienden te worden.
X – ALLES EN NIETS
X – ALLES EN NIETS
In samenwerking met fotograaf Mona van den Berg maakte Nanoah Aiden Struik een boek vol verhalen van non-binaire mensen. Er zijn 42 mensen geportretteerd, waarvan Nanoah er 30 interviewde Zij delen allemaal openhartig hun verhaal. Het boek wordt op dit moment in eigen beheer uitgegeven en de eerste druk heeft een beperkte oplage.
Over het project
Er is nog niet veel ruimte voor mensen die zich tussen de hokjes "man" en "vrouw" bewegen. We kennen niet anders. Mannen en vrouwen. That's it. Finit. Niet meer en niet minder. Alles is opgedeeld in tweeën, zelfs tandpasta heb je voor mannen of voor vrouwen. Maar wat nou als jij helemaal niet in een van deze categorieën valt? Er niet in past? Er niet in WILT passen? En bovenal: welke tandpasta gebruik je dan?
Van kleins af aan krijgen we al mee wat er hoort bij het man of vrouw zijn, de regeltjes en verwachtingen. Hersenonderzoek laat zien dat volwassenen binnen minder dan een vijfde van een seconde inschatten of iemand een man of een vrouw is, en daarop vervolgens hun gedrag en verwachtingen baseren.
Maar het is helemaal niet zo zwart-wit, niet altijd het een of het ander. Gender en diens hele construct moet op de schop. Het binaire denken in enerzijds mannen en anderzijds vrouwen moet minder rigide worden. De scheidslijn tussen genders is immers fluïde.
Zichtbaarheid, herkenning en erkenning zijn levensreddende middelen, dit boek en de expositie kunnen daar aan bijdragen. Er is dus nog niet veel ruimte voor mensen die zich tussen de hokjes "man" en "vrouw" bewegen, laat ons dat creëren.
Er is ook een expositie van 8 juli tot 27 augustus in Amsterdam
“Let’s break that binary”
Meer informatie over de auteurs, het boek, de expositie en bestellen kan via de site X-ALLES EN NIETS
Handboek Antiracisme
Het Antiracisme Handboek
Docent en Communicatie Adviseur Melany Evora tipt Het Antiracisme Handboek van Chanel Matil Lodik
Geen 'Hanky Panky Shanghai' meer op de basisschool zingen. Dit is een van de vele praktische (en vaak eenvoudige) tips die je krijgt in dit handboek.
Vorige jaar bracht ik als onderdeel van de werkgroep 'dialoog over racisme' samen met collega's advies uit aan het College van Bestuur over het onderwerp racisme. Eén van de voorbeelden die ik inbracht was het verjaardagsliedje 'Hanky Panky Shanghai 'wat ik nog zo goed kende van de basisschool. Als kind dacht ik altijd dat dit 'Lang zal ze leven' was in een andere taal. Ik weet nu wel beter!
Dit punt bracht ik in omdat auteur Chanel Matil Lodik hier aandacht aan besteedde op social media. Voor Sinterklaas mocht ik een boek uitkiezen van mijn werkgever. Ik koos voor haar antiracisme handboek. Dit boek helpt mij om mezelf nog beter te verdiepen in het onderwerp, mijn eigen blinde vlekken te ontdekken én om in actie te komen.
De Blauwe Familie
KRO-NCRV 2Doc: De Blauwe Familie
In de documentaire De Blauwe Familie komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van misstanden waaronder racisme en discriminatie en vervolgens het leven is zuur gemaakt.
In de documentaire De Blauwe Familie komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van misstanden waaronder racisme en discriminatie en vervolgens het leven is zuur gemaakt. De Blauwe Familie laat zien dat de politietop inclusiviteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is. De Blauwe Familie was te zien op televisie (NPO2) op maandag 23 mei 2022 en is terug te kijken op NPO start.
Meer over De Blauwe Familie
Op een geheime locatie komen zes politiemensen, een advocaat en een vakbondsleider aan het woord over de misstanden op de werkvloer van de politie. Ze hebben besloten om de 'blauwe code van stilte' te doorbreken. Het risico is groot, voor hen die nog in dienst zijn, staat hun baan op het spel. Maar de maat is vol.
Degenen die zich op de geheime locatie melden zijn politiemensen in hart en nieren. Sommigen zijn moe gestreden door de voortdurende twijfel aan hun loyaliteit, het stand moeten houden tegen vooroordelen en het omgaan met gebrek aan optreden vanuit de leiding. Ze zijn vooral teleurgesteld dat er maar niets verandert. Dat er niet daadkrachtig wordt opgetreden. Een Surinaams-Nederlandse rechercheur: "Ik heb het mijn zoon echt verboden, jij gaat niet bij de politie zolang ik leef. Al dat verdriet, ellende, de trauma's die ik eraan heb overgehouden. Ik wil hem daarvoor behoeden". Allemaal zijn ze strijdbaar en sommigen zijn in juridische gevechten verwikkeld met de organisatie.
De vakbondsleider vertelt over een politieman die grote betekenis heeft gehad bij de aanpak van de georganiseerde misdaad: "Hij heeft mentale problemen omdat hij zijn leidinggevende heeft aangesproken op verkeerd handelen. Vervolgens werd hij buitengesloten en gediscrimineerd. Hij diende een klacht in bij zijn werkgever en de tegenreactie was: 'Dan gaan wij jou onderzoeken, want je hebt vast wel ergens fouten gemaakt.' De lachende derde zijn de zware criminelen die denken: fijn, z'n eigen organisatie neemt hem te grazen, hoeven wij het niet te doen. Zijn werkgever laat hem als een baksteen vallen."
Week tegen racisme
Pakhuis de Zwijger - week tegen racisme
Tijdens de Week tegen Racisme (14 – 20 maart) organiseerde Pakhuis de Zwijger twintig activiteiten waarin zij zeer uiteenlopende onderwerpen aansneden.
Een greep: The Concept: Hip Hop Lyricsand Anti-Racism, Intersectionaliteit: wat is dat?, Colorisme binnen verschillende diaspora en Racisme onder het Nederlands kolonialisme in Indonesië.
Een overzicht van álle activiteiten tijdens de Week tegen Racisme van Pakhuis de Zwijger die je online kunt terugkijken, is te vinden op de site.
Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds 'praathuis' dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm.
Podcast Revolusie
Podcast Revolusie
Vijf jaar lang werkte David van Reybrouck aan zijn aangrijpende verhaal over de Indonesische onafhankelijkheid die ook in podcastvorm is verschenen.
Olger, student stagiair bij INCLUDED, heeft alle vijf de afleveringen van deze podcast ademloos gevolgd.
Voor zijn boek 'Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld' interviewde Van Reybrouck bijna tweehonderd mensen. De laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden.
Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weefde hij samen tot een boeiend overzicht. Naast het boek is er nu dus ook deze podcast geproduceerd de Vlaamse radiozender Klara, in samenwerking met De Correspondent.
Tot 5 juni is in het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Revolusi te zien!
Podcast Dipsaus
Podcast Dipsaus
Dipsaus is een tweewekelijkse podcast voor en door vrouwen van kleur. Maatschappijkritisch en altijd met een flinke schep humor.
Sami Martins Ribeiro, lid van de redactie van INCLUDED, luistert graag naar deze podcast. De podcast is maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd en politiek betrokken. Maar doet dit altijd met veel humor, originaliteit en diepgewortelde eigenwijsheid.
Een van haar favoriete afleveringen ging over 'Onderwijsongelijkheid' met Zawadie Sandvliet. Samen met hem gaan ze in gesprek over het tegengaan van racisme en kansenongelijkheid in het onderwijs. Tevens is hij is de oprichter van de faculteit Afro-Nederlandse studies aan de Hogeschool van Amsterdam. De eerste in Nederland. Volgens hem heeft het onderwijs veel te weinig aandacht voor het koloniale verleden van Nederland.
Sami: 'Doet me goed om te weten dat iemand zo een belangrijk keuzevak heeft opgezet in Nederland. We zouden meer met elkaar in gesprek moeten gaan over het koloniale verleden en de impact op de hedendaagse maatschappij. In de podcast vertelt meer over de aanleiding van de keuzevak en wat het belang hiervan is. Ik hoop dat Hogeschool Rotterdam hier een voorbeeld aan neemt en ook zulke belangrijke vakken verzorgt. Om aan een gedeelde toekomst te werken, moeten we eerst het verleden begrijpen.''
". . . THE PAST DOES NOT EXIST INDEPENDENTLY FROM THE PRESENT. INDEED, THE PAST IS ONLY PAST BECAUSE THERE IS A PRESENT, JUST AS I CAN POINT TO SOMETHING OVER THERE ONLY BECAUSE I AM HERE."
– Michel-Rolph Trouillot, Silencing the Past: Power and the Production of History (1995)
Meer weten over Afro-Nederlandse studies? Lees dan dit artikel: 'we-willen-niet-over-racisme-praten-omdat-we-er-niets-van-begrijpen'/ of bezoek de website: www.afronederlandsestudies.nl
Stuur jouw tip!
In deze rubriek kunnen we elkaar inspireren door elkaar kijk-, luister- en leestips te geven. Heb je een goede film gezien of een interessante documentaire? Las je onlangs een boeiend boek? Wellicht luister je een podcast of zag je een theaterprogramma. Als je dat goed vindt passen bij de thema's van INCLUDED willen we dat graag van je horen.
Als je iets hebt, laat ons weten. Stuur je tip met een korte motivatie naar: included@hr.nl