Menu English

Nieuw Rotterdam

Podium voor de stad van morgen

Aan de vooravond van de Rotterdamse Gemeenteraadsverkiezingen gaan burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouders Arno Bonte (GroenLinks), Bas Kurvers (VVD) en Roos Vermeij (PvdA) en een groot aantal lijsttrekkers op donderdag 10 maart in gesprek tijdens een uniek 12-uur durend verkiezings-programma. Samen met experts, studenten en betrokken Rotterdammers buigen zij zich over de grote, complexe maatschappelijke uitdagingen en de toekomst van hun stad.

Deze eerste editie van Nieuw Rotterdam richt zich op de gemeenteraadsverkiezingen en is daarmee gelijk het vertrekpunt van een blijvend dialoogpodium in de Maasstad. Nieuw Rotterdam is hét podium voor de veerkrachtige stad van de toekomst, waarin Rotterdammers in de deze tijd van grote maatschappelijke transities veelvuldig en intensief het gesprek met elkaar aangaan.

Hogeschool Rotterdam neemt samen met Pakhuis de Zwijger het initiatief om het gesprek aan te gaan met studenten, betrokken bewoners en belangrijke partijen in de stad. Over wat er goed gaat in de stad, maar vooral over wat er echt beter en anders moet, want we moeten met veerkracht vooruit! Meld je dus aan en stel je vragen!

10.00 - 11.00 uur in gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb

Het is 13 jaar geleden dat Ahmed Aboutaleb burgemeester werd van onze havenstad. Van consternatie bij zijn installatie om zijn dubbele nationaliteit, tot een staande ovatie tijdens zijn (inmiddels) derde aanstelling. Hoe ervaart híj de verharding in het (politieke) debat en de toenemende radicalisering en polarisatie in de samenleving? Wat is de relatie tussen de overheid en de burger en welke rol ziet hij hierin weggelegd voor jonge studenten?

Tijdens dit gesprek is er volop ruimte voor vragen van studenten. Heb je een vraag of wil je juist iets vertellen over je situatie of verbeteringen aandragen – dit is je moment! Je bent van harte welkom om mee te praten.

Gespreksleiding: Dionne Abdoelhafiezkhan

Meld je aan

Programma

  • 10.00 - 11.00 uur - In gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb
  • 11.15 - 12.45 uur - Van wie is de stad?
  • 12.45 - 13.30 uur -  Lunchpauze
  • 13.45 - 15.15 uur -  Betaalbaar wonen
  • 15.45 - 17.15 uur -  De toekomst van de haven
  • 17.30 - 19.00 uur -  Diner
  • 19.30 - 22.00 uur -  In gesprek met de lijsttrekkers

Datum: donderdag 10 maart
Tijd: van 10.00 tot 22.00 uur
Locatie: Keilepand, Keilestraat 9 F, 3029 BP Rotterdam (M4H-gebied)

Voor lunch en diner kan er gegeten worden uit de lokale keuken van Food Union, de culinaire broedplaatsvan het Keilepand, met een ruim assortiment aan gerechten uit verschillende eetculturen. Kosten zijn voor eigen rekening.

Programma onderdelen en gasten

11.15 - 12.45 uur: van wie is de stad? 
Veel mensen hebben hun vertrouwen verloren in de overheid, terwijl de overheid steeds meer een beroep doet op burgerparticipatie. Hoe staat de jongere generatie hiertegenover? Neem je zelf eigenlijk wel je verantwoordelijkheid als betrokken burger? Of zijn er hindernissen, zoals discriminatie, op de werkvloer en op school? Wie mogen en kunnen meedoen en wie wordt (on)bedoeld uitgesloten?

Gastenpanel: Roos Vermeij (wethouder Economie, Wijken & Kleine Kernen), Malique Mohamud (Niteshop/Concrete Blossom), Frank van Steenbergen (Drift), Ivana Pilipovic (LOKAAL), Sami Martins Ribeiro (Hogeschool Rotterdam, Included), Rianne Poortvliet (Teamchef Programma Politie voor Iedereeen)

Gespreksleiding: Evita de Roode

Meld je aan voor dit onderdeel

13.45 - 15.15 uur: Betaalbaar wonen 
De tijd dat alleen in de hoofdstad wonen en huren onbetaalbaar was, ligt ver achter ons.
Als student mag je blij zijn al je al ergens een kamer kunt vinden, huur- en vooral koopwoningen zijn bijna onbetaalbaar. Welke oplossingen zijn er voor deze wooncrisis, wat is de rol van de lokale overheid, van de woningcorporaties en de projectontwikkelaars? Hoe komen we samen uit deze crisis?

Gastenpanel: Bas Kurvers (wethouder Bouwen & Wonen), Mohamed el Achkar (directeur-bestuurder Woonstad), Arie Lenkeek (Operatie Wooncoöperatie), Rachid Benhammou (Wat We Doen), Mustapha Eaisaouiyen (Recht op de Stad), Helma Born (regiodirecteur BPD, Regio Zuid-West)

Gespreksleiding: Hasna el Maroudi

Meld je aan voor dit onderdeel

15.45 – 17.45 uur: de toekomst van de haven
Met trots is Rotterdam nog steeds de grootste haven van Europa, maar daarmee ook verantwoordelijk voor 13.5% van de CO2-uitstoot van Nederland. Verduurzamen dus! Maar hoe zorgen we dat we die enorme opgave samen oppakken? Op welke manieren en in welk tempo wordt de grote energietransitie ter hand genomen? En wat is de rol van de jonge generatie om te zorgen dat we samen die spreekwoordelijke olietanker uit het slop trekken?

Gastenpanel: Arno Bonte (wethouder Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie), Anna Handschuh (Hogeschool Rotterdam, Programmacoördinator Sustainable Port Industries), Alice Krekt (programmadirecteur Deltalinqs), Igno Notermans (Drift)

Gespreksleiding: Dove van Duivenbode

Meld je aan voor dit onderdeel

19.30 - 22.00 uur: in gesprek met de lijsttrekkers
Op 16 maart gaat Rotterdam naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen en van daaruit tot een nieuw College van Burgemeester en Wethouders te komen. Zeker na deze dag rijst de vraag welke besluiten zij gaan nemen ten aanzien van de wooncrisis en de noodzakelijke transities in de Rotterdamse haven. Maar vooral: hoe gaan zij de vertrouwensrelatie met de burgers herstellen en alle Rotterdammers betrekken bij het samen maken van de stad van, voor en door iedereen?

Gesprek met: Robert Simons (Leefbaar Rotterdam), Vincent Karremans (VVD), Chantal Zeegers (D66), Richard Moti (PvdA), Christine Eskes (CDA), Judith Bokhove (GroenLinks), Faouzi Achbar (DENK), Imane Elfilali (Volt Rotterdam), Mieke Vlasblom (Bij1), Ardi Oostdijk (FvD).

Meld je aan voor het gesprek met de lijsttrekkers

Nieuws

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen