Dag 5: Waarderend Onderzoeken

Dinsdag 26 april

Goed onderwijs en het vormgeven van een toekomstbestendige hogeschool vragen om leidinggeven aan verandering. Die toekomst is soms nog ongewis en hoe bouw je de brug terwijl je er overheen loopt? Hoe kun je gebruik maken van de energie die er is in de teams? Deze ochtend staat in het teken van 'waarderend onderzoekend veranderen'.

Een manier van kijken die is toegepast bij de leertafelgesprekken met een 10-tal opleidingen over goed onderwijs. Wat gaat al goed en hoe kunnen we dat benutten in de toekomst?

Tijdens deze FOCUSdag gaan we waarderend met elkaar onderzoeken:

  • wanneer zijn we op ons best in het verbeteren van het onderwijs?
  • wanneer staan we zelf en onze teams in hun kracht?
  • hoe we dat kunnen vergroten?
  • hoe kunnen we elkaar daarin versterken?

Locatie

Science Tower Rotterdam, Marconiplein 16, 3029 AK. Melden bij de receptie. Goed te bereiken met het OV en gratis parkeren in de naastgelegen garage.

Ochtendprogramma: Waarderend onderzoeken

Dagvoorzitter

Maarten van Os

08.30 - 09.00 Inloop
09.10 - 10.00 Welke leiderschapsopgave ligt er voor ons?
Michiel de Ronde spreekt met onderwijsmanagers en Angelien Sanderman over hun ervaringen met de leertafels en waarderend onderzoeken/veranderen.
10.00 - 11.00 'De binnenkant van organisatieverandering’
Prof. Dr Thijs Homan
11.00 - 11.15 Pauze
11.15 - 12.30 Gesprekstafels
12.30 - 13.30 Lunch

Prof. Dr Thijs Homan (1957) is Hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit Nederland. Daarnaast is hij zelfstandig organisatieadviseur en trainer. Hij doet onderzoek over organisatiedynamica, organisatieontwikkeling en verandermanagement. Daarbij werkt hij onder meer vanuit het perspectief van de sociologische complexiteits- en chaostheorie. Bij de Open Universiteit Nederland begeleidt hij promovendi van de zogeheten ‘complexity track’ van de PhD-school van de faculteit Management, Science and Technology. Hij publiceerde tal van artikelen en boeken. Zijn boek ‘Organisatiedynamica’ is inmiddels een evergreen in het vakgebied. Recent verscheen zijn boek ‘Het Et-ceteraprincipe’ waarin hij stelt dat het maar de vraag is in hoeverre organisaties het voorspelbare resultaat zijn van datgene dat managers doen (visies, stippen aan horizonnen, verandertrajecten, kernwaarden benoemen, ‘zeepkist-sessies’, enz.). Hij toont aan dat de feitelijke ontwikkeling van organisaties het resultaat is van veel meer processen, dynamieken en toevalligheden dan alleen van de welgekozen acties van het management. Waarbij hij vervolgens ingaat op thema’s als ‘wat is leiderschap’? Naast zijn academische activiteiten is Homan zelfstandig adviseur, trainer en opleider. Enerzijds begeleidt hij advies-en onderzoekstrajecten (action research, ‘ChangeMirror’); anderzijds is hij een veelgevraagd spreker en trainer bij tal van seminars, congressen, leergangen, academische opleidingen, in company-programma’s etc.

Sprekers en gespreksleiders

Maarten van Os

Maarten van Os

Dagvoorzitter - Manager Studievoorlichting

Michiel de Ronde

Michiel de Ronde

Lector Begeleidingskunde

Prof. Dr Thijs Homan

Prof. Dr Thijs Homan

Hoogleraar Change and Implementation Open Universiteit Nederland

Werkgroep FOCUSdag Waarderend Onderzoeken

  • Petra Kanters
  • Maarten van Os
  • Sander van der Geest
  • Michiel de Ronde
  • Eus Trumpie
  • Marion Seiffers

Middagprogramma: Internationalisation continues

Chairwoman

Enny Kraaijveld

The series of FOCUS days started with particular attention to "Internationalisation". We would like to continue the discussion and conversations that we started on this day.

The afternoon of the FOCUS day brings inspiration through the international experiences of Ruben Terlou, the presenter of the highly acclaimed documentary series “Along the Banks of the Yangtze, China through the eyes of photographer Ruben Terlou”, workshops and presentations of example projects by lecturers and students.

13.30 - 13.35 Opening
13.35 - 14.20 Keynote speaker: Ruben Terlou
14.30 - 15.00 Workshops
15.30 - 16.00 Central feedback from the workshops
16.00 - 16.45 Project presentations
16.45 - 17.00 Social drinks

More information and registration

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.