Ga direct naar de content

Dag 5: Inzet van leertechnologie in het onderwijs

Donderdag 22 juni

De ochtend staat in het teken van de inzet van leertechnologie in het (moderne) onderwijs; wat kan en wil jij als leidinggevende hiermee, hoe pak je dit aan en wie helpt jou?

Gerard Baars, Directeur van Risbo-Erasmus Universiteit Rotterdam, is dagvoorzitter. Hij zal toelichten waarom de inzet van digitale middelen in het onderwijs eigenlijk geen keus meer is. Verder inspireren we je met mooie voorbeelden en initiatieven binnen onze hogeschool. Zodat je een beeld kunt vormen van wat je wil bieden op het terrein van leertechnologie, hoe je collega’s en teams activeert en wie klaar staan om je te helpen.

In de middag is de gezamenlijke openbare les van lector ‘Samen opleiden’ Mariëlle Theunissen en lector ‘Studiesucces’ Ellen Klater van Kenniscentrum Talentontwikkeling. Beide lectoren presenteren hun onderzoeksprogramma. Meld je aan op de pagina Gezamenlijke openbare les Mariëlle Theunissen en Ellen Klatter.

Dagvoorzitter

Gerard Baars, directeur van Risbo-Erasmus Universiteit Rotterdam*

Rotterdam Science Tower
Marconistraat 16, 3029 AK Rotterdam

Programma (onder voorbehoud)

Welkom door Han Biemans

• Onderwijsinnovatie en Onderwijsleertechnologie
  • Wandeling langs initiatieven binnen de hogeschool

Inleiding door Gerard Baars

Inspiratiesessies

• Digiteam RAC, Erik-Jan Pullens
  • E-minor IvL, Redmar Oosterkamp
  • FeedbackFruits, Ewoud de Kok & Jan-Hein Gooszen

Sessie Denken-Delen-Uitwisselen
Onder begeleiding van Gerard Baars en Fleur Prinsen

Afronding

Over Gerard Baars

Dr. Gerard Baars is sinds 1 februari 2013 directeur van Risbo. Naast zijn directeurschap is hij actief op twee thema's. Ten eerste richt hij zich op onderzoek naar onderwijs. Gerard doet onderzoek naar het effect van curriculuminnovaties op de resultaten en het studiegedrag van studenten en het vroegtijdig identificeren en karakteriseren van studenten die in het eerste academische jaar uitvallen. Zijn tweede aandachtsgebied betreft online onderwijs. Op dit gebied bouwde Gerard nationale en internationale expertise op. Ook schreef hij twee boeken over dit onderwerp en heeft hij als projectleider een belangrijke rol gespeeld bij het landelijk opbouwen van expertise over de didactiek van online onderwijs (zie www.digitaledidactiek.nl). Sinds 2014 is Gerard projectleider van het deelprogramma online onderwijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Gerard Baars studeerde Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit Twente en volgde de PABO aan de Hogeschool Enschede. In 2009 promoveerde hij bij het Erasmus MC op onderzoek naar factoren die de studieprestaties van geneeskundestudenten verklaren.

Over FeedbackFruits

De missie van FeedbackFruits is: "Supporting teachers to shape learning activities that sparks students active thinking". Daarom bouwt de organisatie Learning Management System (LMS) plug-ins ter ondersteuning van studieactiviteiten die leiden tot meer interactie en binding.

In de afgelopen vier jaar heeft FeedbackFruits in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen (waaronder TUD, HvA, Haagse, WUR & Utrecht) geholpen bij de ontwikkeling en afname van een assortiment van 11 didactische plug-ins voor het LMS.

Daarnaast hebben Ewoud en Jan-Hein de OnderwijsDoetank opgericht; een samenwerking van instellingen en FeedbackFruits, waarbij elke aangesloten instelling in co-creatie met FeedbackFruits 1 nieuwe onderwijs plug-in per jaar ontwikkelt en verspreid onder de aangesloten instellingen.

De OnderwijsDoetank, als katalysator voor toekomstige didactische innovaties, levert hiermee een groeiend bestand van didactische oplossingen op als plugin voor het LMS.

Gerard Baars

Directeur Risbo-Erasmus Universiteit Rotterdam

Erik-Jan Pullens

Docent Ad ICT Services Management en Crossmediale Communicatie. Expertise: user experience design/serious games

Redmar Oosterkamp

Hoofddocent Digitale Didactiek, Instituut voor Lerarenopleidingen. Expertise: opzet Minor Digitale didactiek en nieuwe media. Integratie van leren en lesgeven met ICT in het onderwijs.

Ewoud de Kok

CEO & Product Owner FeedbackFruits