Menu English

MDC aan het strand van Rio de Janeiro in Brazil!

Hoe gaaf is het als jouw schoolwerk wordt gepresenteerd op een Braziliaans strand? Voor een aantal studenten is dit werkelijkheid geworden! Sinds 15 december staan op de boulevard van Ipanema in Rio de Janeiro panelen met toekomstvisies voor een veerkrachtige kuststrook, gemaakt door onze studenten.

Afgelopen schooljaar zat tussen de tientallen MDC-projecten een bijzonder MDC-project: Orla Rio. Met dank aan het Braziliaanse netwerk van RO-docenten Renee Nycolaas en Isabela Cardoso is aan 21 studenten van zes verschillende opleidingen de kans gegeven om een internationaal MDC-project te volgen. De opdrachtgever was de Braziliaanse architect Pedro Évora. Via Teams hebben de vier studententeams veelvuldig contact gehad met Pedro en andere experts in Brazilië. Voor hen vaak vroeg in de ochtend.

Het vraagstuk was als volgt: een langgerekt deel van de boulevard en kuststrook van de stad wordt bedreigd door de slagkracht van de zee. Zowel de boulevard als de kiosken lopen schade op wanneer met harde storm de zee over het strand de boulevard op komt. Aan de studenten de uitdaging om te komen met ontwerpoplossingen tegen waterdreiging voor de kuststrook van Rio de Janeiro.

Onder begeleiding van Bouwkunde-docent Daniël de Witte zijn de studententeams met vier plannen gekomen. Hierin werden verschillende ideeën bedacht, zoals een nieuwe pier, een kunstmatig eiland, kunstmatige riffen en revitalisatie van de buurt. In twee weken tijd zijn ze intensief bezig geweest met de opdracht en kregen ze input van verschillende experts uit Rio de Janeiro én uit Nederland. Na enige maanden wachten is, met dank aan de Nederlandse ambassade, hun werk nu onderdeel van een expositie over het verleden, heden en de toekomst van de Costa Carioca, ofwel de kuststrook van Rio de Janeiro.Bericht door David ter Avest

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen