Menu Zoeken English

Mbo-pabo doorstroomprogramma

Voorbereiden op studeren aan de pabo

Droom jij ervan om leraar te worden op een basisschool? Top! Er is namelijk dringend behoefte aan goede leraren! Om ervoor te zorgen dat jij die droom kunt waarmaken, kun je kiezen om het mbo-pabo doorstroomprogramma te volgen.

Het Zadkine, Albeda College, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Thomas More Hogeschool hebben dit programma samen ontwikkeld. In een half jaar tijd leer je alles wat je moet weten en kunnen voor de toelatingstoetsen van de pabo en maak je een goede kans om de pabo succesvol te kunnen doorlopen.

Het doorstroomprogramma

In het doorstroomprogramma volg je na je mbo-opleiding (of havo) een traject van een half jaar waarin je wordt voorbereid op studeren aan de Pabo. Je werkt aan de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Het programma loopt van september tot en met januari en is in blok 1 (tot november) twee- of driedaags (als je er stage bij loopt) en in blok 2 tweedaags (zonder stage). De nadruk ligt in blok 1 op de wereldvakken en stage en in blok 2 op rekenen en taal. Dit laatste om je kans op succes als je eenmaal op de Pabo bent te vergroten.
Op deze manier ben je optimaal voorbereid om de toelatingstoetsen te maken en is je kans om de Pabo succesvol af te ronden een stuk groter.

Voor wie is het?

Heb je al een diploma mbo niveau 4 of haal je binnenkort dit diploma en wil je de pabo volgen? Maar heb je de toelatingstoets nog niet gehaald? Of wil je jezelf van tevoren extra goed op de toelatingstoetsen voorbereiden? Dan is dit doorstroomprogramma voor jou een goede stap! Overigens is het programma ook toegankelijk voor havisten. 

Wat zijn de kosten?

Het doorstroomprogramma is geregeld via het zogenaamde contractonderwijs. Dit houdt in dat je een 'particuliere' student bent die voor het eigen onderwijs betaalt. Je hebt geen recht op studiefinanciering of een ov-kaart. De kosten voor een half jaar zijn € 200,-.

Wanneer start het programma?

Het doorstroomprogramma start in september. Je volgt het onderwijs op een Pabo in Rotterdam. In november en eventueel aan het einde van het programma maak je de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Als je deze toetsen haalt, kun je in februari starten bij Hogeschool Rotterdam (voltijd) of Thomas More (deeltijd). Inholland heeft geen februari-instroom. Daarnaast zijn er aan het einde van het doorstroomprogramma de Wiscat-rekentoets en een taaltoets. 

In februari start het doorstroomprogramma opnieuw, maar dan deels op de avonden.

Interesse in het doorstroomprogramma?

Kijk voor meer informatie op mbopabo.nl

Heb je hierna nog vragen?

Neem contact op via e-mail 

"Ik wil een juf worden die er niet alleen didactisch voor leerlingen is, maar ook pedagogisch."

“Het doorstroomprogramma helpt mij om te kijken of het leraarschap echt bij me past.”

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.