Menu English

Welkom in de LWG kraam van CJG

en Twinkeltje

Welkom allemaal bij de digitale kraam van het CJG en Twinkeltje Opvoedondersteuning. Wij zijn een LWG waarin twee organisaties samenwerken voor een mooi aanbod van opvoedondersteuning. Als stagiaire loop je stage bij een van de twee organisaties. Hieronder lees je wat het CJG en Twinkeltje Opvoedondersteuning bieden.  

De vacature in deze kraam is ter info, de volledige vacature vind je terug in Teams

Bekijk de vacature van centrum voor Jeugd en Gezin

Wie zijn er online voor je?

Miriam Bunnig – pedagoog opvoedondersteuning. Begeleidster van één van de stagiaires en geeft opvoedcursussen bij Twinkeltje Opvoedondersteuning

 

 

Mahperi Yildiz – 3e jaars student Social Work en stagiaire bij Twinkeltje Opvoedondersteuning. Ze is 22 jaar en komt uit Schiedam.  

 

 

 

Chantal Broos – 3e jaars student Social Work en stagiaire bij Twinkeltje Opvoedondersteuning. Ze is 20 jaar en komt uit Oudenbosch. 

 

 

Jan Veldkamp – LWG docent Twinkeltje en Centrum Jeugd en Gezin. 

 

Twinkeltje Opvoedondersteuning

Wij bieden in Rotterdam een laagdrempelige opvoedcursussen aan voor ouders van kinderen van –9 maanden (ouders die een kindje verwachten) tot 18 jaar. Wij versterken de opvoedvaardigheden van ouders door ze tijdens de cursussen informatie te geven, te oefenen met de opvoedvaardigheden en ervaringen uit te wisselen met andere ouders. 

Vragen over opvoeden zijn heel normaal, iedereen is wel eens onzeker over het opvoeden en samen met ouders zoeken wij naar antwoorden. Twinkeltje Opvoedondersteuning is een plek waar ouders en opvoeders terecht kunnen met vragen over de opvoeding van hun kind. 
Als stagiaire leer je bij ons veel over de ontwikkeling van kinderen en hoe ouders hierbij ondersteunen, maar ook over hoe je ouders kunt motiveren en hun vaardigheden versterkt. 

Ervaringen van huidige stagiaires bij Twinkeltje 
Bij Twinkeltje word je direct met open armen verwelkomd in het team. Als stagiaire kijk je mee met de cursussen en mag al gauw stukken meedoen tijdens het geven van een cursus. De collega’s staan altijd voor je klaar en helpen jou totdat het je lukt. Als stagiaire pedagoog bij Twinkeltje ben je voornamelijk in contact met de ouders. Wekelijks zie je ze terug tijdens de cursussen en soms ga je samen met een collega een pedagogisch adviesgesprek voeren.  
Dit schooljaar wordt alles online gedaan. Van cursussen tot vergaderingen en PA-gesprekken. Normaal gesproken worden de cursussen op locatie gegeven in groepsverband, maar wegens de omstandigheden van dit jaar is dat helaas niet gelukt. Wel heeft Twinkeltje als een sneltrein kunnen omschakelen naar het online werken en tot nu toe gaat dat erg goed. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer meer op locatie doen, maar een goedwerkende laptop en internetverbinding zijn wel essentieel omdat we verwachten een deel van ons online aanbod voort te zetten.  

 

Centrum voor Jeugd en Gezin 

Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt preventieve zorg in alle wijken van Rotterdam. Wij zijn er voor ieder kind van 0 t/m 18 jaar en zetten in op het vroegtijdig signaleren om eventuele problemen in een later stadium te voorkomen. Daarbij werken we samen met veel (jeugd)professionals. Wij geven handvatten aan ouders om zelf de thuissituatie te verbeteren.  
Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kan je op twee verschillende plekken stagelopen. Zo kan je stagelopen in het pedagogenteam of bij de projecten.  

Stage bij  de pedagogen  
Bij de stage bij de pedagogen is er veel aandacht voor opvoedondersteuning aan ouders die vragen hebben over de opvoeding. Wanneer je stage gaat lopen bij de pedagogen, kom je terecht in een gezellig pedagogenteam. Elke dag staan wij klaar voor ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kind. Wij voeren gesprekken met ouders waarbij we kijken naar de behoeften van ouders en waar wij als pedagogen kunnen aansluiten. Zo komen er vaak vragen over slapen, zindelijkheid, grenzen stellen, pubergedrag of eten. Daarnaast worden er ook themabijeenkomsten voor ouders gegeven over verschillende opvoedthema’s.  

Je kan binnen het CJG veel verschillende ervaringen opdoen. Je kan bijvoorbeeld een dagje meekijken met andere functies op het consultatiebureau, zoals een jeugdverpleegkundige. Als stagiaire heb je veel contact met ouders, collega’s en mensen uit het netwerk.  Je leert hier veel over de ontwikkeling van kinderen en de gespreksvoering met ouders. Sinds de komst van corona is deze stage deels online. De gesprekken met ouders zijn nu grotendeels via Teams of telefonisch. Gelukkig is dit allemaal heel goed geregeld en krijg je de juiste middelen om dit te laten slagen.    

Maar je kan natuurlijk ook stagelopen bij de projecten:

Bij de stage bij de projecten werk je in een klein team 
waar je aan de slag gaat met projecten zoals Ouders in Actie en preventie van Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV).  
Bij Ouders in Actie ben je betrokken bij het trainen en coachen van vrijwilligers om andere groepen ouders laagdrempelige opvoedondersteuning te bieden.  Je maakt contact met mensen uit de wijk en krijgt daarin de ruimte om nieuwe thema’s en bijeenkomsten te organiseren. Een veelzijdige activiteit waar je de ruimte krijgt om initiatief te tonen en jezelf te ontwikkelen.   

Bij de preventie van VGV en de zorg voor vrouwen die besneden zijn ben je actief in allerlei activiteiten die hier mee te maken hebben. O.a. begeleiding van de sleutelpersonen, organisatie van deskundigheidsbevordering over VGV. De stage is veelzijdig en afwisselend.  

Bekijk het project Ouders in Actie

 

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen