Gezondheidszorg Technologie

Vierjarige opleiding in het Nederlands

In het kortEerste indrukOpbouwVakkenNa je studiePraktische informatie & toelatingsvoorwaardenLocatie

De opleiding Gezondheidszorg Technologie leidt je op tot een ingenieur die werkt op het snijvlak van gezondheidszorg en techniek. Je combineert kennis van de gezondheidszorg, techniek en informatica.

Je ouders gingen vroeger naar een ziekenhuis en moesten toen voor een simpele behandeling wel drie dagen in het ziekenhuis blijven! Tegenwoordig is de techniek al zover dat dat niet meer nodig is en je misschien dezelfde dag nog naar huis kan. Dat wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe en snellere apparatuur. Maar met de nieuwe apparaten wordt het ook steeds ingewikkelder en niet iedereen begrijpt meteen wat ze doen of hoe ze werken.

Gezondheidszorg Technologie is de link tussen de gezondheidszorg en de techniek. Het is een praktische opleiding die zich op de techniek richt, op de mensen achter de techniek, en de gezondheidszorg. Als gezondheidszorgtechnoloog ben je een praktisch en patiëntgericht persoon die medische apparatuur kan beheren en innoveren. Van bloeddrukmeters tot complete operatiekamers. Je hebt een brede blik, die niet alleen het apparaat ziet, maar iedereen eromheen; de maker, de koper en de gebruikers ervan: de arts, de paramedicus, de verpleegkundige en natuurlijk de patiënt. In Gezondheidszorg Technologie heb je naast inzicht in de techniek, ook inzicht in de zorg.

Lees meer over deze opleiding
HR-factsheet-voltijd-GZT-2014_4-1.png

Brochure aanvragen

Gezondheidszorg Technologie

Ik wil brochures aanvragen voor meer dan één opleiding

Brochure aanvragen
Vul alle velden correct in om het formulier te versturen.
Vraag de brochure aan
 
 • Gezondheidszorg Technologie - machine
 • Gezondheidszorg Technologie - Academieplein
 • Gezondheidszorg Technologie - jongens in overleg
 • Gezondheidszorg Technologie - ambulance achterkant
 • Stage in Amphia Ziekenhuis

  "Tijdens je stage oriënteer je je op een toekomstige werkplek. De keuze lag tussen een bedrijf of zorginstelling. Ik heb voor een ziekenhuis gekozen; er is veel te onderzoeken en te leren. Ik ontwikkel een E-learning module in het Amphia Ziekenhuis om zorgpersoneel te trainen voor gebruik van medische apparatuur. Ik zit met meerdere partijen aan tafel en kom op veel verschillende afdelingen. In de praktijk leer je in korte tijd heel veel."

  Quinten, student GZT

 • Gezondheidszorg Technologie - lachend meisje
 • Gezondheidszorg Technologie - beademing
 • Projecten: Leren door doen

  Wouter kreeg in het eerste jaar telkens een andere projectopdracht.

  "Wat ik leuk vind aan de projecten is dat je juist door doen, er het meeste van leert. De eerste drie projecten zijn op school. Je leert alles over beademingsapparatuur, infuuspompen en een CT-scan, maar ook over projectmatig samenwerken in een team. Het laatste project is een échte opdracht van een bedrijf of ziekenhuis. Dan wordt het duidelijk waar je het voor doet."

 • Gezondheidszorg Technologie - studenten blur
 • Gezondheidszorg Technologie - embeddedsystem
 • Gezondheidszorg Technologie - monitor
 • Zorg & techniek, ideale combinatie

  Funda vond het moeilijk te kiezen tussen een opleiding in de zorg of techniek. Ze ging proefstuderen en koos voor GZT.

  "Ik was op de havo goed in wiskunde en techniek. Ik wilde iets medisch, maar niet aan het ziekenhuisbed. Gezondheidszorg Technologie is een leuke, brede opleiding. Ik voel me er echt in thuis. Als je houdt van onderzoek, biologie en wiskunde zit je hier goed. Ik zie mezelf wel over een jaar of 5 verder studeren, dat kan ook."

 • Gezondheidszorg Technologie - studenten in gesprek
 • Joy: begeleiden is ook leren

  “Toen ik gevraagd werd om peercoach te worden, heb ik gelijk ja gezegd. Ik vind het leuk om eerstejaars te helpen met wiskunde, projecten of technisch tekenen. Het kost me ongeveer 4 uur per week en dat lukt goed. En ik werk direct aan de competenties die ik zelf nodig heb, zoals instrueren."

  Joy is tweedejaars en peercoach bij de opleiding GZT. Zij helpt eerstejaars met vragen over hun studie en begeleidt wiskundelessen.

 • Gezondheidszorg Technologie - infuus

Studie in Cijfers

Meer informatie: www.studiekeuze123.nl

student- tevredenheid

3.7 

3.8 

student- tevredenheid

Deze opleiding3.7 

Landelijk gemiddeld3.8 

uitgedrukt in cijfer tussen de 1 en 5

aantal eerstejaars

Deze opleiding51

Landelijk gemiddelde45

aantal eerstejaars

Deze opleiding51

Landelijk gemiddelde45

ervaren contacttijd eerstejaars

6-12

6-12

ervaren contacttijd eerstejaars

6-12

6-12

aantal klokuren per week volgens de grootste groep studenten

doorstroom naar tweede jaar

Deze opleiding56%

Landelijk gemiddelde69%

doorstroom naar tweede jaar

Deze opleiding56%

Landelijk gemiddelde69%

van deze opleiding

diploma binnen
5 jaar

Deze opleiding68%

Landelijk gemiddelde70%

diploma binnen
5 jaar

Deze opleiding68%

Landelijk gemiddelde70%

binnen het hoger onderwijs

doorstuderen

Deze opleiding27%

Landelijk gemiddelde27%

doorstuderen

Deze opleiding27%

Landelijk gemiddelde27%

studenten die aansluitend aan deze opleiding een nieuwe opleiding starten

arbeidsmarkt

Deze opleiding-

Landelijk gemiddelde64%

arbeidsmarkt

Deze opleiding-

Landelijk gemiddelde64%

werk op niveau binnen 1,5 jaar na afstuderen. Alleen landelijk cijfer beschikbaar.

publicatiedatum
31-05-2013

Toelichting vanuit de opleiding:

De geprogrammeerde contacttijd is 19 uur (in klokuren) per week.

Opbouw van je opleiding

Studeren volgens het Rotterdams Onderwijs Model

Al onze opleidingen werken met het Rotterdams Onderwijs Model. Dit model garandeert dat onze opleidingen een ideale balans hebben tussen drie elementen: kennis, praktijk en persoonlijke ontwikkeling.

In de loop van je studie verandert de verhouding: aan het begin ontwikkel je meer kennis, later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. 

Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen: keuzevakken in het eerste en tweede jaar, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar. 

Het eerste jaar

Starten met je opleiding

In je propedeusejaar doe je basiskennis op. Je oriënteert je breed in het vakgebied van de gezondheidszorgtechnoloog en natuurlijk leer je alles over de organisatie van de zorg en over nieuwe medische technologieën. Naast deze brede oriëntatie krijg je ook de nodige technische vakken. Je maakt kennis met meerdere werkvormen, zoals hoorcolleges, werkcolleges, individuele begeleiding en projectmatig werken.

Na het eerste jaar

De hoofdfase van je opleiding

In het tweede jaar ligt de nadruk op verdieping van de medische technieken in de gezondheidszorg. Het onderwijs is opgebouwd rond de thema's cardiologie, chronisch zieken en gehandicapten, oncologie en chirurgie. Je gaat het eerste half jaar van jaar drie op stage. Tijdens je stage doe je praktische, maar vooral ook sociale vaardigheden in een bedrijf op. In je vierde jaar volg je een minor (specialisatie). Daarna werk je tijdens je afstudeerstage aan je eindopdracht.

Keuze en begeleiding

Hulp en ondersteuning

In het eerste en tweede jaar kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in het vierde jaar kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen.

Stage lopen

Bij een bedrijf aan de slag

Tijdens de derdejaars stage werk je vier dagen per week bij een bedrijf of ziekenhuis aan een opdracht, bijvoorbeeld het schrijven van een protocol of het geven van instructie aan gebruikers.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe Daniëlle Carbière haar derdejaars stage bij Medisch Centrum Haaglanden Westeinde ervaart. Ze doet een onderzoek naar het gebruik van bepaalde software die geïmplementeerd gaat worden.

 

Minors

Kies je eigen richting

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt onder andere kiezen uit onderstaande minors. Let op! Bij duale en deeltijdopleidingen kun je niet altijd gebruik maken van het gehele aanbod en is je keuze beperkter. 

Minor Medische Techniek & Domotica

Het doel van de minor Medische Techniek is om jou, als toekomstig ingenieur, inzetbaar te maken voor het ontwikkelen van technische ondersteuning voor duurzame en veilige gezondheidszorg.

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

De afronding van je opleiding

Tijdens je vierde jaar volg je een afstudeerstage van een half jaar bij een bedrijf of ziekenhuis waar je werkt aan je afstudeerscriptie. Je verdedigt je scriptie in een afstudeerzitting.

 • Regulier
 • Vwo-route

  Vwo-route

  Vwo'ers met het N&G- of N&T-profiel kunnen een versnelde route van drie jaar volgen.

   

Vakken

Volg een verzwaard programma voor echte doorzetters. Honoursprogramma

De tijdlijn geeft een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

1

Onderwijsperiode 1
Oriëntatie op zorg en techniek

Bekijk het vak in de praktijk.

Vakken Onderwijsperiode 1
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Orientatie op zorg en techniek
 • Natuurkunde
 • Technisch Tekenen
 • Communicatie
 • Beademingsapparatuur
Onderwijsperiode 2
Elektrotechniek

Elektrotechnische systemen.

Vakken Onderwijsperiode 2
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Anatomie en Fysiologie
 • Elektrotechniek
 • Infuuspomp
Onderwijsperiode 3
Medische beeldvorming

Hoe krijgt je beeld uit een CT of MRI scan?

Vakken Onderwijsperiode 3
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • EPD
 • Medische beeldvorming en Stralingsfysica
 • Wiskunde
 • Communicatie
 • English for Healthcare Technology
 • CT-scan
Onderwijsperiode 4
Wiskunde

Wiskunde is de basis van de techiek.

Vakken Onderwijsperiode 4
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Kinderen en Monitoring
 • Telemedicine
 • Wiskunde
 • Communicatie
 • Extern Project

2

Onderwijsperiode 1
Cardiologie

Hoe werkt het menselijk hart?

Vakken Onderwijsperiode 1
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Algemene Beroepsvaardigheden
 • Cardiologie
 • Methoden van Onderzoek en Statistiek
 • Meet- en Regelsystemen
 • Extern Project
Onderwijsperiode 2
ICT

Communicatie tussen zorg en techniek.

Vakken Onderwijsperiode 2
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Algemene Beroepsvaardigheden
 • ICT en Databases
 • Chronisch zieken en gehandicapten
 • Methoden van Onderzoek en Statistiek
 • Wetgeving
 • Extern Project
Onderwijsperiode 3
Veiligheid

Hoe veilig zijn apparaten in het ziekenhuis?

Vakken Onderwijsperiode 3
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Algemene Beroepsvaardigheden
 • Oncologie
 • Veiligheid
 • Extern Project
Onderwijsperiode 4
Chirurgie

Snijkant van techniek.

Vakken Onderwijsperiode 4
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Chirurgie
 • Ziekenhuistechnologie
 • Extern Project

3

Onderwijsperiode 1
Stage

Doe een echte opdracht bij bedrijf of ziekenhuis.

Vakken Onderwijsperiode 1
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Bedrijfskunde
 • Stage
Onderwijsperiode 2
Bedrijfskunde

Introductie management en organisatie.

Vakken Onderwijsperiode 2
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Beheersaspecten
 • Stage
Onderwijsperiode 3
Ziekenhuis van de toekomst

Neem deel aan een innovatief project.

Vakken Onderwijsperiode 3
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Kwaliteitszorg
 • English for Graduation
 • Verdiepende Technieken
 • Ziekenhuis van de toekomst
 • Instructie geven
Onderwijsperiode 4
Ethiek

Wat is jouw rol als gezondheidszorgtechnoloog?

Vakken Onderwijsperiode 4
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Kwaliteitszorg
 • Ethiek
 • Trends en Innovatie in de zorg
 • Ziekenhuis van de toekomst
 • Instructie geven

4

Onderwijsperiode 1
Minor International Aid en Development

Gezondheidszorg in de Derde Wereld.

Vakken Onderwijsperiode 1
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Hogeschoolbrede minor
Onderwijsperiode 2
Minor

Verdere verdieping in je vakgebied.

Vakken Onderwijsperiode 2
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Hogeschoolbrede minor
Onderwijsperiode 3
Afstudeerbegeleiding

Leer presenteren en scriptie schrijven.

Vakken Onderwijsperiode 3
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Adviesvaardigheden, rapportage en verdieping
 • Afstuderen
Onderwijsperiode 4
Afstuderen

Laat zien dat je je diploma waard bent.

Vakken Onderwijsperiode 4
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Adviesvaardigheden, rapportage en verdieping
 • Afstuderen

1

Onderwijsperiode 1
Vakken Onderwijsperiode 1
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Communicatie
 • Technisch tekenen
 • Orientatie op zorg en techniek
 • Cardiologie
 • ECG-apparatuur
Onderwijsperiode 2
Vakken Onderwijsperiode 2
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Communicatie
 • Elektrotechniek
 • Practicum Elektrotechniek
 • Anatomie en Fysiologie
 • ICT en Databases
 • CT-scan
Onderwijsperiode 3
Vakken Onderwijsperiode 3
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Communicatie
 • EPD
 • Stralingsfysica
 • Oncologie
 • Extern project
Onderwijsperiode 4
Vakken Onderwijsperiode 4
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Keuzeonderwijs/ bijspijkeronderwijs
 • Communicatie
 • Kinderen en monitoring
 • Telemedicine
 • Wiskunde
 • Chirurgie
 • Extern project

2

Onderwijsperiode 1
Vakken Onderwijsperiode 1
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Bedrijfskunde
 • Meet- en Regelsystemen
 • Methoden van Onderzoek en Statistiek
 • Stage
Onderwijsperiode 2
Vakken Onderwijsperiode 2
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Beheersaspecten
 • Wetgeving
 • Methoden van Onderzoek en Statistiek
 • Stage
Onderwijsperiode 3
Vakken Onderwijsperiode 3
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Kwaliteitszorg
 • English for Graduation
 • Verdiepende Technieken
 • Ziekenhuis van de toekomst
 • Instructie geven
Onderwijsperiode 4
Vakken Onderwijsperiode 4
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Kwaliteitszorg
 • Ethiek
 • Trends en Innovatie in de zorg
 • Ziekenhuis van de toekomst
 • Instructie geven

3

Onderwijsperiode 1
Vakken Onderwijsperiode 1
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Hogeschoolbrede minor
Onderwijsperiode 2
Vakken Onderwijsperiode 2
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Hogeschoolbrede minor
Onderwijsperiode 3
Vakken Onderwijsperiode 3
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Adviesvaardigheden, rapportage en verdieping
 • Afstuderen
Onderwijsperiode 4
Vakken Onderwijsperiode 4
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Adviesvaardigheden, rapportage en verdieping
 • Afstuderen

Honoursprogramma

Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de opleiding Gezondheidszorg Technologie een honoursprogramma voor je aan.

Als je het programma succesvol hebt gevolgd en afsluit, krijg je aan het einde van je vierde jaar een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

Extern Project

Je gaat een nieuwe techniek onderzoeken van VFA Delft.

De lucht in ziekenhuizen kan infectie vrij worden en dit ga je onderzoeken en testen.

Extern Project

Apparatuur in een ziekenhuis moet worden vervangen en jij gaat kijken welk geavanceerd systeem dit kan vervangen.

Je brengt advies uit voor een nieuw patiëntmonitoringssysteem.

Advies patiëntmonitor

Onderwijsvorm

 • Jaar 1

  30,18,6,4

 • Jaar 2

  38,14,6,4

 • Jaar 3

  23,35,0,4

 • Jaar 4

  3,24,30,4

 • Jaar 1

  41,20,4,4

 • Jaar 2

  31,35,0,4

 • Jaar 3

  3,24,30,4

 • Praktijk
  Praktijk
 • Theorie
  Theorie
 • Keuze
  Keuzeruimte
 • Begeleiding
  Begeleiding

Studielast tijdens het eerste jaar

 • 5dagen
  School per week
 • 20 uur
  Zelfstudie per week

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Applied Science (B AS) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepen

Je bent opgeleid tot zorgingenieur. Je weet te communiceren met zorgvragers, zorgverleners en technici en kunt daardoor de verbindende schakel tussen hen vormen met oog voor innovaties, veiligheid en wet-/regelgeving op het gebied van gezondheidszorg en techniek. De vooruitzichten op een baan zijn goed te noemen, zowel de zorg als het bedrijfsleven hebben veel vraag naar zorgingenieurs.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe een dag van een professional eruit ziet.

Medisch technicus

Als medisch technicus werk je in een ziekenhuis op de afdeling medische instrumentatie. Je taak is om de zorgverlener te ondersteunen met het gebruik van medische apparatuur op bijvoorbeeld een OK of op een IC-afdeling. Je instrueert gebruikers, voert risicoanalyses uit, bent betrokken bij kwaliteitszorg of adviseert bij de inkoop van apparatuur.

Klinisch fysisch medewerker

Als klinisch fysisch medewerker werk je in een (academisch) ziekenhuis op de afdeling 'klinische fysica'. Je voert controlemetingen uit, je assisteert bij wetenschappelijk onderzoek of je helpt mee bij de kwaliteitszorg op bijvoorbeeld het gebied van stralingshygiëne of medische beeldvorming.

Productspecialist (van medische apparatuur)

In dienst van een bedrijf in medische apparatuur (bijvoorbeeld Philips) ben jij de specialist voor een aantal producten. Je kent de markt, je assisteert bij verkoop en 'aftersales-trajecten'. Je doet gebruikersonderzoek en je adviseert bij eventuele aanpassingen van het product aan de wensen van de klant.

Applicatie beheerder (in de zorg)

Als applicatiebeheerder in dienst van een zorginstelling ben jij de specialist voor een aantal softwareapplicaties. Vanuit je kennis van de zorgprocessen en je kennis van de technologie, is je werk samen met een ICT-afdeling om deze applicaties te implementeren, te verbeteren en/of te beheren. Het betreft bijvoorbeeld informatie­systemen (EPD), onderhoudssystemen of kwaliteitszorgsystemen.

Thuiszorgtechnoloog

Je bent in dienst van een grote gemeente of een thuiszorgorganisatie als specialist in de technische innovaties in de thuiszorg. Je adviseert en/of implementeert technische oplossingen zoals bijvoorbeeld domotica om de zorg efficiënter en effectiever te maken. Je geeft instructies aan de zorgverleners en je bent verantwoordelijk voor (technische) veiligheid en kwaliteitszorg.

Doorstuderen

Je kunt na afronding van je opleiding verder studeren in eigen vakgebied aan een universiteit. Je kunt onder andere masters volgen in Eindhoven (medical engineering) en in Twente (technische geneeskunde). Hiervoor is een schakeljaar (met veel wiskunde) noodzakelijk. Daarnaast worden door universiteiten tal van andere masterprogramma's aangeboden in aangrenzende gebieden (bijvoorbeeld Master 'Zorgmanagement' bij Erasmus Rotterdam). Meestal moet je rekening houden met een schakeljaar. 

Waar ga je studeren?

Statisch beeld van de kaart

Academieplein

G.J. de Jonghweg 4 - 6
3015 GG Rotterdam

Meer info en route

Bereken je persoonlijke reistijd met het OV

Bereken je persoonlijke reistijd met het OV

Kom bij ons langs

 • Open dag

  Gezondheidszorg Technologie

  01
  nov

  Tijdens de open dag vinden er presentaties plaats over de opleiding. Daarnaast kun je terecht met al je vragen bij studenten en docenten Gezondheidszorg Technologie. Met specifieke toelatingsvragen kun je op deze dag ook terecht bij Studievoorlichting.

  Meer informatie

 • Proefstuderen

  Gezondheidszorg Technologie

  20
  nov

  Wil je kijken of Gezondheidszorg Technologie iets voor jou is? Kom dan proefstuderen. Je krijgt dan een voorproefje van de opleiding door opdrachten te maken en lessen te volgen. Via je decaan van je school kun je kijken of dit mogelijk is.

  Meer informatie

Chat met een medewerker van Studievoorlichting

Studievraag?

Stel hem via de chat. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier