Menu English

Internet of Things 2019

Who's in charge?

Het Internet verbindt niet alleen mensen, maar ook dingen en mensen met dingen. Het brengt connectiviteit naar een nieuw niveau, maakt innovatie mogelijk, maar vraagt ook om exploratie, onderzoek en debat. Meer dan ooit wordt gediscussieerd over de maatschappelijke, politieke en ethische kwesties over het Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie. Op dinsdag 9 april vindt de Rotterdamse editie van de International Internet of Things Day plaats.

Deze dag biedt je een programma vol interessante workshops, boeiende discussiepanels, aansprekende keynotes en uitdagende lectures. Daarnaast is er een hackathon. Het programma is gericht op ondernemers, beleidsmakers, experts, onderzoekers, docenten en studenten en vindt plaats in Het Nieuwe Instituut Rotterdam vanaf 09:00 uur (inloop).

Who’s in Charge?

We nemen je mee langs verschillende kwesties omtrent IoT, aan de hand van het centrale thema ‘Who’s in Charge?’. Het huidige debat over IoT, Kunstmatige Intelligentie en Big Data gaat meer dan ooit over de vraag: wie is verantwoordelijk voor en heeft zeggenschap over het nieuwe technologisch en maatschappelijk systeem, dat tot stand komt door de digitaal verbonden mensen en objecten? De invloed ervan op de vormgeving van onze maatschappij en cultuur wordt immer steeds groter. Welke rol valt toe aan de bedrijven, zoals grote tech-bedrijven? Wat moet de overheid en de staat doen? Waar staat de burger in dit spel?

Keynote

We zijn verheugd Professor William Uricchio te mogen verwelkomen als openingsspreker en keynoter van IoT Rotterdam 2019. Uricchio is als hoogleraar comparative mediastudiesverbonden aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology van de Universiteit van Boston (USA). Hij is daarnaast emeritus hoogleraar van de Universiteit Utrecht en vanuit die rol vertrouwd met de situatie in Nederland. Hij introduceert het thema van de dag.

We bieden je verder een parallel programma met keuze tussen workshops, lezingen met vraag en antwoord en debatten, die worden afgetrapt met een statement door een speciale gast.

Lezingen

Alwin Bakker van het Future Mobillity Network gaat in op de toekomst van mobiliteit in het tijdperk van IoT. Florian Cramer (Hogeschool Rotterdam) geeft artistieke kritiek op de tech ontwikkelingen in zijn crapularity lezing. Elisa Giacardi (TU Delft) gaat in op de betekenis van de menselijke factor binnen de door tech gedomineerde ontwikkelingen.

Workshops

In de workshops onderzoeken we of we het goedkope componenten in staat zijn een Killer Robot te bouwen, gaan we samen de straat op om te zien hoe dingen data verzamelen en wordt onder de loep genomen hoe kunstmatige intelligentie de mediascene verandert.

Discussiepanels

In discussiepanels bespreken we onder andere de grote invloed van algoritmes in sociale media en de wijze waarop ze filterbubbels creëren. Ook gaan we in op de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg en de veranderingen die dat teweeg brengen. In een derde panel gaan we in debat over de keynote van de dag door William Uricchio.


Hackaton

De traditionele Hackathon heeft dit jaar als thema ‘Stay in Charge!’ Deelnemers worden uitgedaagd applicaties te ontwikkelen die burgers in staat stellen controle te houden over hun data. Er wordt voortgebouwd op ‘Dowse’: een open source software platform dat je in staat stelt je eigen data te managen. De aftrap van de Hackaton is op maandagavond 8 april. Het ontwikkelwerk en de bouwwerkzaamheden starten in de ochtend van 9 april, in Het Nieuwe Instituut. De kwaliteit van de pitches aan het eind van 9 april beslist wie als winnaar van de IoT Rotterdam hackathon huiswaarts keert. Uiteraard met een mooie prijs.

De Rotterdamse IoT dagen zijn een productie van Kenniscentrum Creating 010 in samenwerking met het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie van Hogeschool Rotterdam