Menu English

VNG-atriumlezing De gezonde stad

24 mei 2018

Welke factoren zijn in een stad van belang voor een gezonde leefstijl en hoe kunnen we deze factoren beïnvloeden zodat gezondheidsverschillen worden verkleind? Vragen waar de laatste tijd veel onderzoek naar is gedaan. Om deze inzichten met elkaar te delen organiseert de VNG in samenwerking met Platform Stad en Wijk op 24 mei 2018 een lezing over ‘De gezonde stad’.

Verschillen in gezondheid tussen laag- en hoogopgeleid en tussen arm en rijk zijn ook in Nederland erg groot: hoogopgeleide mannen en vrouwen leven maar liefst 14,2 en 15,5 jaar langer in een als goed ervaren gezondheid. Joop ten Dam, lector De Gezonde Stad (Hogeschool Windesheim) vertelt over de oorzaken en gevolgen van deze gezondheidsverschillen. Daaruit blijkt onder andere dat gezondheid met veel factoren in de stad samenhangt, zoals de sociale en fysieke omgeving, leefwijzen en gezondheidsvaardigheden. Maar ook armoede is een bepalende factor. Mensen die langdurig in armoede leven voelen zich vaak minder gezond en overlijden op jongere leeftijd. Leven in armoede veroorzaakt veel stress, mensen hebben letterlijk ‘veel aan hun hoofd’. Hierdoor ervaren ze geen ruimte, oftewel mentale bandbreedte, en is er vaak maar een beperkte mate van eigen regie om met gezondheid aan de slag te gaan.

De lezing wordt gehouden bij de VNG in het Atrium van de Willemshof, Nassaulaan 12 (Den Haag) en begint om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur). De lezing duurt tot 17.00 uur, met na afloop een borrel. Moderator is Rienk Janssens van de beleidsdirectie Sociaal Domein van de VNG. Toegang is gratis.

Guido Walraven (lector Dynamiek van de Stad, Hogeschool Inholland) is als leidend lector van werkpakket 3: Sociaal Vitaal betrokken bij Vitale Delta.