Menu English

Congres | Werken met kwetsbare ouderen

10 oktober 2018

Als verpleegkundige of verzorgende kom je ze dagelijks tegen in je werk: ouderen met lichamelijke, psychische en sociale problemen en ongemakken. Ze wijzen vaak alle hulp af en mijden de zorg. Tijdens dit congres ontvang je praktische toepassingen voor de dagelijkse verpleegkundige praktijk, theoretische inzichten en wetenschappelijke onderbouwing.

Kwetsbare ouderen hebben in een vroeg stadium de juiste ondersteuning en zorg nodig, zodat zij niet op de eerste hulp belanden en de acute zorg overspoelen. Als verpleegkundige of verzorgende kun jij het verschil maken. Bij tijdige ondersteuning en ingrijpen kunnen deze ouderen langer hun zelfstandigheid behouden, om zo op een menswaardige manier oud te worden. Maar wat is kwetsbaarheid precies? Wie hebben er last van? Hoe is het tijdig te herkennen?

Tijdens dit congres geeft Susan Hupkens een workshop waarbij zij vertelt over de zingeving van ouderen in de zorg. Canan Ziylan vertelt meer over het voorkomen van ondervoeding bij kwetsbare ouderen.

Workshop Wat doet ertoe? Zingeving van ouderen in de zorg. Spreker Susan Hupkens.

Natuurlijk lever je goede zorg: je zorgt bijvoorbeeld dat cliënten goed verzorgd zijn, gaat zorgvuldig om met medicatie, scoort risico’s en hebt contact met mantelzorgers. Toch vraag je je af of dit goede zorg is? Waar gaat het om in het leven van de oudere die je verzorgt? Draag je daaraan bij? Deze workshop gaat over het begrip  ‘zingeving’. Veel ouderen en zorgmedewerkers vinden dit een belangrijk onderwerp. Toch weten zorgverleners in de praktijk er vaak niet goed raad mee. Deze workshop gaat er concreet mee aan de slag.

Wat leer je tijdens deze workshop:

  • Je leert wat zingeving inhoudt en herkent het in je eigen leven.
  • Je maakt een start met het herkennen van zingeving van cliënten.
  • Je krijgt handvatten over hoe je aandacht kunt besteden aan zingeving in je werk

Workshop Hoe voorkomen we samen ondervoeding bij kwetsbare ouderen? Spreker Canan Ziylan

Het effect van ondervoeding is erg groot. Denk aan een groter valrisico bij ouderen. Daarnaast leidt het tot een slechtere kwaliteit van leven, langer ziekenhuisverblijf, trager herstel van ziekte, sneller ziek worden en vervroegde opnames in verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Ondervoeding vroegtijdig signaleren is dus van groot belang. Tijdens deze workshop wordt besproken hoe elke professional daaraan kan bijdragen.

Wat leer je tijdens deze workshop:

  • Je leert meer over het belang van goede voeding en voldoende beweging voor kwetsbare ouderen.
  • Je leert de meest effectieve manieren van screenen op ondervoeding bij kwetsbare ouderen.
  • Je leert de meest effectieve manieren om goede voeding te stimuleren bij kwetsbare ouderen.

Locatie
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede