Menu English

Webinar 'de beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind' | Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte

11 februari 2021

Op donderdag 11 februari a.s. organiseert het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland een Webinar met als thema ‘De beste zorg voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind.’

In 2017 startte het onderzoeksproject ‘De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’ van het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam. De vier deelonderzoeken zijn nu afgerond. Er is meer zicht op hoe de kraamzorg beter kan aansluiten bij de kwetsbare moeders. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek worden toegelicht door projectleider Hiske Ernst-Smelt. Hoe kijken kwetsbare moeders naar kraamzorg? Het onderzoek van arts-onderzoeker Lyzette Laureij en haar collega’s biedt een unieke in kijk in de belevingswereld van deze moeders. En in wat hen belemmert of juist stimuleert om meer kraamzorg af te nemen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat kraamverzorgenden behoefte hebben aan meer scholing over kwetsbaar ouderschap. Docente Jettie van der Pol zal in haar bijdrage hier dieper op ingaan. Verloskundige Janine Branten was nieuwsgierig naar de ervaringen van kraamverzorgenden die zorg verlenen in kwetsbare gezinnen. Ze richtte daarom haar afstudeeronderzoek op dit onderwerp en zal haar bevindingen toelichten.

Rode draad van de middag: de zorg van kraamverzorgenden is onmisbaar en kan bij kwetsbare moeders het verschil maken!

Praktische informatie
Datum: 11 februari 2021
Tijd: 15.30 - 17.00 uur

Programma

15.20 uur Inloop meeting
15.30 uur Introductie, Hanneke Torij, projectleider regionaal consortium
15.35 uur Resultaten onderzoeksproject ‘De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’: Hiske Ernst-Smelt, projectleider De Beste Start.
15.55 uur Hoe kijken kwetsbare moeders naar kraamzorg?: Lyzette Laureij, arts-onderzoeker De Beste Start.
16.15 uur Gelegenheid voor vragen
16.20 uur Het belang van scholing aan kraamverzorgenden: Jettie van de Pol, trainer/docent KerstenvandePol 
16.40 uur De ervaringen van kraamverzorgenden die zorg verlenen in kwetsbare gezinnen: Janine Branten, verloskundige 
16.55 uur Gelegenheid voor vragen
17.00 uur Afronding 


Kosten en accreditatie

Aan het webinar zijn geen kosten verbonden. Het webinar is geaccrediteerd door de KNOV en het Specialistenregister V&V. Accreditatie bij het KCKZ is aangevraagd.

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.