Menu English

Symposium KOPP/KVO

2 juli 2019

Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KVO) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Gezien de omvang van de KOPP/KVO-doelgroep en de ernstige gevolgen is het essentieel dat gemeenten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en naasten samenwerken om te zorgen dat deze problematiek, die van generatie op generatie doorgaat, wordt voorkomen.

Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Youz en Indigo Preventie organiseren gezamenlijk een symposium voor deze kwetsbare doelgroep, omdat:

  • volgens een analyse van de gemeente Rotterdam ouderlijke psychopathologie op nummer 2 staat in de ranking van factoren die problemen kunnen veroorzaken bij kinderen;

  • we weten dat ongeveer 1 op 6 kinderen een KOPP/KVO kind is en omdat het in Rotterdam dus om zo’n 20.400 kinderen gaat, die nog onvoldoende bereikt worden;

  • uit onderzoek in project BON (Betere Ondersteuning Naasten van mensen met verslaving) is gebleken dat 15,6 procent van de studenten van Hogeschool Rotterdam iemand met verslaving in de familie heeft.  

Dit symposium staat daarom vooral in het teken van hoe dit bespreekbaar kan worden gemaakt met kinderen, jongeren en/of ouders. Verder zullen ervaringsdeskundigen aan het woord zijn.  Aan het eind van de dag krijgen deelnemers een handreiking mee naar huis.

Programma

13.00 uur

Inloop in het Atrium. Tijdens de inloop kunt u een keuze maken voor een workshop

13.30 uur Opening. Door Geert Bruinen (gemeente Rotterdam)
13.40 uur Film 'Naomi’s Geheim' en nagesprek met ervaringsdeskundigen; o.a. Al-Anon en preventiedeskundigen Youz & Indigo (Marian Bentvelzen en Anouk Sijbenga)
14.30 uur Presentatie over het onderzoek onder studenten van Hogeschool Rotterdam over middelengebruik in de familie. Door Dorine van Namen (Hogeschool Rotterdam)
14.45 uur Pauze
15.00 uur Presentatie over een onderzoek naar het toeleidingsproces naar KOPP/KVO aanbod via behandelaren binnen de GGZ. Door Floor Wijburg en Tessa de Groot (W&I groep)
15.15 uur Gespreksvaardigheden; Hoe ga je het gesprek aan over de kinderen/opvoeding? Door Marian Bentvelzen (Youz)
16.00 uur  

Uiteen in vijf groepen; keuze maak je bij de inloop

  • Workshop 1: Ouderschap in de behandelkamer. Door Anne Fish (Youz).
  • Workshop 2: De levensloop van een KOPP/KVO kind/volwassene; Op welk moment had zij behoefte gehad aan professionele ondersteuning en welke vragen hadden er gesteld moeten worden? Door ervaringsdeskundigen van Al-Anon 
  • Workshop 3: Rijk van binnen, jong beginnen (o.a. postnatale depressie en hoe maak je dit bespreekbaar?) Door Rosa Commijs (Indigo)
  • Workshop 4: Kopp methodiek 12+ en 16+; Wat voor vragen kun je stellen om adolescenten te ondersteunen? Door Jamal Arrindel en Marian Bentvelzen (Youz & meiden van de KOPP-Op groep)
  • Workshop 5: Vervolg op het plenaire gedeelte; Wat is er nodig om de KOPP/KVO toeleiding via behandelaren beter te laten verlopen? Door Floor Wijburg en Tessa de Groot (W&I groep)
17.00 uur Plenaire afsluiting met een presentatie  over KOPP-Op; handreiking folder en gesprekskaartje. Door Geert Bruinen (gemeente Rotterdam)
17.30 uur Non-alcoholische borrel

 

Praktische informatie

Datum: 2 juli 2019
Tijd: 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Hogeschool Rotterdam
Museumpark 40
3015 CX Rotterdam
Ruimte: Atrium 
Routebeschrijving